Fudbal

Ivan Grnja za "Nezavisne": Šuker i Boban veći brend od Jadranskog mora

Ivan Grnja za "Nezavisne": Šuker i Boban veći brend od Jadranskog mora
Foto: Ilustracija | Ivan Grnja za "Nezavisne": Šuker i Boban veći brend od Jadranskog mora

Davor Šuker ili Zvonimir Boban i nogomet u cjelini su veći brend hrvatske države i od Jadranskog mora ili bilo koje turističke atrakcije i s tom mišlju treba da putujemo i u Rusiju, smatra Ivan Grnja, bivši selektor mlade fudbalske reprezentacije Hrvatske.

Jedan od onih iza čijeg trenerskog rada stoje zasluge za planetarni uspjeh nekih od najvećih fudbalera sa naših prostora, u razgovoru za "Nezavisne" akcentovao je značaj najvažnije sporedne stvari u promociji države na globalnom planu.

Aktuelnu generaciju "vatrenih" podsjeća da na predstojećem Svjetskom prvenstvu ne igraju samo za rezultat, svoju ličnu nadogradnju, nego i za održivost, kako kaže, hrvatske nogometne nacije kao svjetskog brenda.

"Ponekad neki nisu svjesni koliko nogomet može doprinijeti u smislu prepoznavanja jedne države kao nogometne nacije. To je Hrvatska uspjela još devedesetih godina. Samo ću vam reći da sam kao izbornik mlade reprezentacije punih 17 godina odlazio širom svijeta igrati utakmice. Gdje god smo dolazili, u Afriku ili bilo koji drugi kontinent, Trinidad i Tobago, Japan..., svi su samo vikali Šuker, Boban, a da smo ih pitali za bilo koga drugog u Hrvatskoj nisu znali. Šuker, Boban, danas Mario Mandžukić, Ivan Rakitić, Luka Modrić su veći brend hrvatske države nego Jadransko more ili bilo koja druga turistička atrakcija", smatra Ivan Grnja.   

NN: Koliko su toga svjesni aktuelni hrvatski reprezentativci?

GRNJA: Ponosan sam što hrvatsku reprezentaciju koja je izborila nastup na Mundijalu čini veliki broj nogometaša koji su bili u procesu kada sam ja bio izbornik mlade juniorske reprezentacije. Gotovo svi su proveli dvije godine kod mene i s obzirom na to da ih dovoljno poznajem s pravom mogu reći da vjerujem u te momke i da su i te kako svjesni da u Rusiju ne idu samo kao nogometaši, nego kao promotori i neko ko treba nastaviti brendiranje države.

NN: Kakav rezultat Hrvatske očekujete na SP?

GRNJA: Pazite, mnogi će reći da hrvatska reprezentacija ima gotovo konstantne turbulencije. Uvijek su neke polemike, smjene selektora i slično, ali je činjenica da konstantno igramo dobro i postižemo rezultat. To najbolje govori da smo od minulih 12 velikih natjecanja evropskih i svjetskih prvenstava mi igrali na 10. Malo se zemalja može pohvaliti tom statistikom, koja nas automatski svrstava i među favorite. Za mene je osobno minimum da se prođe skupina. To možemo, uvjeren sam, a dalje se onda svašta može dešavati. Mi moramo prihvatiti ulogu favorita.

NN: Od reprezentacija regiona na Mundijalu je i Srbija?

GRNJA: Srbija se vratila na velika vrata. Ekipu uz iskusne čini i skupina talentiranih, ja ih zovem dečkića, jer ih poznajem iz omladinskih kategorija. Mislim da će "orlovi" predstavljati tvrd zalogaj svima. Ima tu nekih problema u ekipi, ali smatram kad se izađe na teren - sve će to biti odlično.

NN: Kako vidite rasplet u Ligi prvaka?

GRNJA: Iskreno, sva četiri kluba koja su ostala zaslužuju biti prvaci. Ja lično simpatiziram Real Madrid i volio bih da on osvoji, ali simpatije zbog nekih igrača idu i prema drugim ekipama. Eto, recimo, Romi zbog neprevaziđenog Edina Džeke. Majstor ostaje majstor i on je taj brend BiH o kojem smo pričali za Šukera i ostale vezano za Hrvatsku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije