Fudbal

Jagodić uoči početka Premijer lige BiH: Borcu je mjesto u vrhu

Jagodić uoči početka Premijer lige BiH: Borcu je mjesto u vrhu
Foto: N.N. | Jagodić uoči početka Premijer lige BiH: Borcu je mjesto u vrhu

Borcu je uvijek mjesto u vrhu i želja je da se u novoj sezoni opet izbori plasman u evropska takmičenja, poručio je Vlado Jagodić, trener Banjalučana, čiji će puleni u subotu (18 časova) na domaćem terenu utakmicom protiv Mladosti iz Doboja kod Kaknja otvoriti novu sezonu u M:tel Premijer ligi BiH.

Nakon nepunih pet mjeseci pauze zbog pandemije virusa korona "bubamara" će se ovog vikenda ponovo zakotrljati travnjacima stadiona M:tel Premijer lige BiH.

"Moja želja je da se deset godina nakon trofeja naš klub opet bori za titulu šampiona. Moderni klubovi žive od Evrope i transfera. Nakon dugo godina klub radi normalno, ne strepimo za licence, tako da je to motiv više da odigramo kvalitetnu sezonu. Borac je spoj mladosti i iskustva i naša je želja da napredujemo iz utakmice u utakmicu", kazao je Jagodić.

Iza njegovih pulena su pripreme sa 43 odrađena treninga i sedam kontrolnih utakmica. Jagodić je uz svoj tim izdvojio još nekoliko ekipa koje smatra glavnim favoritima.

"Kao i svake godine - Sarajevo, Zrinjski, Željezničar i naravno da ću dodati nas tu. Vidimo da visoke ambicije najavljuju i Široki, Velež, kao i Tuzla siti. Liga će ove sezone da bude baš zanimljiva, a povratnici Olimpik i Krupa će donijeti dodatni kvalitet", smatra Jagodić.

Zrinjski u subotu dočekuje povratnika u najviši rang takmičenja Olimpik.

"Svi najavljuju Evropu i pokušavaju napraviti iskorak, a osim vječitih četiri-pet ekipa koje su pri vrhu, a to su Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Željezničar, ove sezone nas sigurno očekuje i vrlo jaki Borac, Tuzla siti, Velež, standardno dobri Radnik i drugi. Biće veoma zanimljiva sezona i bilo bi je lijepo otvoriti pobjedom protiv Olimpika", rekao je Mladen Žižović, trener ekipe iz Mostara.

Sarajevo u odbranu naslova kreće gostovanjem kod povratnika Krupe. Trener "bordo tima" Vinko Marinović na raspolaganju neće imati nedovoljno oporavljenog Tina Svena Sušića, te Amara Rahmanovića. S ekipom će putovati Mersudin Ahmetović, koji je takođe u proteklom periodu zbog povrede bio van stroja.

"Počinje jedna sasvim drugačija sezona u uslovima na koje niko od nas nije navikao i teško je bilo šta prognozirati. Sarajevo je favorit, ali to treba dokazati na terenu. Niko ne zna kakva je forma bilo kojeg protivnika nakon duge pauze. Trudićemo se da iz ove situacije izvučemo najbolje", kazao je Marinović.

Među ekipama koje tradicionalno konkurišu za visok plasman svakako je i Široki Brijeg. Novu sezonu počinju na "Pecari" protiv Tuzla sitija.

"Od prvog kola pokušaćemo biti maksimalno pripravni i u svakoj utakmici ići na pobjedu. Želimo napraviti ovu sezonu boljom nego što je to bila prethodna. Tuzla je protivnik po mjeri i unatoč njihovim pojačanjima Široki će im znati odgovoriti na najbolji mogući način", kazao je pomoćni trener Jure Ivanković.

Željezničar će na "Grbavici" u prvom kolu odigrati reprizu nedavnog prijateljskog meča sa Veležom.

"Svjesni smo težine utakmice sa Veležom. Prva je prvenstvena utakmica i niko ne zna šta može očekivati. Nismo u idealnom stanju kada su povrede u pitanju. Očekujem tešku utakmicu i nadam se da ćemo biti motivisani", rekao je Amar Osim, trener "plavih".

Sve utakmice M:tel Premijer lige BiH zbog pogoršane epidemiološke situacije izazvane virusom korona biće igrane bez prisustva navijača.

Nova oprema

FK Borac je zvanično predstavio sve tri garniture dresova za predstojeću sezonu. Crnu su navijači mogli da vide protiv Crvene zvezde. Riječ je o opremi švedskog proizvođača "Kelme", čiji distributer je "Juventa sport". Nekoliko klubova iz liga "petice" nastupa u identičnoj opremi. Kvalitet ove opreme identičan je dresovima koje koriste i Alaves, Espanjol, Dinamo Moskva, Votford...

1. KOLO (1. i 2. AVGUST)

subota: Sloboda - Radnik 17.30

Borac - Mladost DK 18

Zrinjski - Olimpik 20

Željezničar - Velež 20.30

nedjelja: Krupa - Sarajevo 17.30

Široki Brijeg - Tuzla siti 20

2. KOLO (8. i 9. AVGUST)

Mladost - Sarajevo

Tuzla siti - Krupa

Olimpik - Široki Brijeg

Velež - Zrinjski

Radnik - Željezničar

Borac - Sloboda

3. KOLO (12. AVGUST)

Sloboda - Mladost

Željezničar - Borac

Zrinjski - Radnik

Široki Brijeg - Velež

Krupa - Olimpik

Sarajevo - Tuzla siti

4. KOLO (15. i 16. AVGUST)

Mladost - Tuzla siti

Olimpik - Sarajevo

Velež - Krupa

Radnik - Široki Brijeg

Borac - Zrinjski

Sloboda - Željezničar

5. KOLO (22. i 23. AVGUST):

Željezničar - Mladost

Zrinjski - Sloboda

Široki Brijeg - Borac

Krupa - Radnik

Sarajevo - Velež

Tuzla siti - Olimpik

6. KOLO (29. i 30. AVGUST)

Mladost - Olimpik

Velež - Tuzla siti

Radnik - Sarajevo

Borac - Krupa

Sloboda - Široki Brijeg

Željezničar - Zrinjski

7. KOLO (12. i 13. SEPTEMBAR)

Zrinjski - Mladost

Široki Brijeg - Željezničar

Krupa - Sloboda

Sarajevo - Borac

Tuzla siti - Radnik

Olimpik - Velež

8. KOLO (19. i 20. SEPTEMBAR)

Mladost - Velež

Radnik - Olimpik

Borac - Tuzla siti

Sloboda - Sarajevo

Željezničar - Krupa

Zrinjski - Široki Brijeg

9. kolo (26. i 27. SEPTEMBAR)

Široki Brijeg - Mladost

Krupa - Zrinjski

Sarajevo - Željezničar

Tuzla siti - Sloboda

Olimpik - Borac

Velež - Radnik

10. KOLO (3. i 4. OKTOBAR):

Mladost - Radnik

Borac - Velež

Sloboda - Olimpik

Željezničar - Tuzla siti

Zrinjski - Sarajevo

Široki Brijeg - Krupa

11. kolo (17. i 18. OKTOBAR)

Krupa - Mladost

Sarajevo - Široki Brijeg

Tuzla siti - Zrinjski

Olimpik - Željezničar

Velež - Sloboda

Radnik - Borac

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije