Fudbal

Javio se Matić: Cvijet maka me podsjeća na bombardovanje Srbije

Javio se Matić: Cvijet maka me podsjeća na bombardovanje Srbije
Foto: N.N. | Javio se Matić: Cvijet maka me podsjeća na bombardovanje Srbije

Nemanja Matić konačno se oglasio i objasnio Britancima zašto je odbio da nosi cvijet maka na svom dresu na utakmici Mančester junajteda u subotu.

Matić je fudbaler najzvučnijeg imena koji proteklog vikenda u Premijer ligi nije imao na dresu simbol koji Britanci tokom novembra nose u znak sjećanja na poginule vojnike u ratovima.

Zbog toga se našao na udaru ostrvskih medija i navijača, a nakon brojnih spekulacija zašto se odlučio da za razliku od prethodnih godina skine cvijet maka sa svog dresa, konačno je stigao njegov odgovor.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I recognise fully why people wear poppies, I totally respect everyone’s right to do so and I have total sympathy for anyone who has lost loved ones due to conflict. However, for me it is only a reminder of an attack that I felt personally as a young, frightened 12-year old boy living in Vrelo, as my country was devastated by the bombing of Serbia in 1999. Whilst I have done so previously, on reflection I now don't feel it is right for me to wear the poppy on my shirt. I do not want to undermine the poppy as a symbol of pride within Britain or offend anyone, however, we are all a product of our own upbringing and this is a personal choice for the reasons outlined. I hope everyone understands my reasons now that I have explained them and I can concentrate on helping the team in the games that lie ahead.

A post shared by Nemanja Matic (@nemanjamatic) on

"U potpunosti razumem zašto ljudi nose makov cvet, poštujem svačije pravo da to radi i saosećam sa svima koji su izgubili bližnje u ratu. Ipak, za mene je to samo podsetnik na napad koji sam osetio lično kao mladi, preplašeni 12-godišnjak koji je živeo u Vrelu, dok je moja zemlja uništena bombardovanjem Srbije 1999. Iako sam pre nosio, sada ne osećam da je u redu da imam cvet maka na svom dresu. Ne želim da podrivam cvet kao simbol ponosa Britanaca niti uvredim bilo koga, ipak, svi smo proizvod ličnog odgoja i ličnog izbora za koji imamo svoje razloge. Nadam se da svi razumeju moje razloge sada kada sam ih objasnio i da mogu da se koncentrišem da pomognem timu u utakmicama koje nas čekaju", napisao je Matić na Instagramu.

Osim Matića, buru na Ostrvu je podigao i Irac Džejms Meklin, koji takođe nije nosio cvijet maka na utakmici Čempionšipa, a i on je to učinio iz sličnog razloga kao Srbin.

Matićevo saopštenje je udarna vijest u britanskim medijima, kao što je prestižni BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije