Fudbal

Još jedan klub najavio mogućnost napuštanja BH Premijer lige

Još jedan klub najavio mogućnost napuštanja BH Premijer lige
Foto: Arhiva / Ilustracija | Još jedan klub najavio mogućnost napuštanja BH Premijer lige

Bez adekvatne podrške gradskih struktura Bijeljine, Vlade Republike Srpske, Fudbalskog saveza Republike Srpske, odnosno Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, upitan je budući premijerligaški status Fudbalskog kluba Radnik.

Višegodišnja borba za preživljavanje bh. klubova izazvana teškom materijalnom situacijom ovog ljeta je doživjela kulminaciju. Svojevrsnu "pandemiju istupanja iz elitnog fudbalskog razreda BiH" počela je još i prije zvaničnog kraja prošle sezone, a moglo bi se reći da se širi.

"Sidro je podigao" prvo Fudbalski klub Olimpik iz Sarajeva još tri kola prije nego je spuštena zavjesa na prošlu sezonu. Prazna kasa natjerala je i čelnike desetoplasirane Krupe da odustanu od daljnjeg takmičenja u elitnom razredu bh. fudbala.

Komitet za licenciranje klubova Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH nije izdao licencu za FK Mladost iz Doboja kod Kaknja, jer ne ispunjavaju infrastrukturni kriterij. Iz ovog kluba istakli su, između ostalog, da za reflektore na svom stadionu trenutno nemaju novca, pa je priliku umjesto njih dobio pretposljednji Radnik ali ni kod Semberaca situacija nije sjajna.

Bijeljinci su nedavno dobili novo skupštinsko rukovodstvo na čelu sa predsjednikom ovog tijela Dušana Glišića koji je danas u Banjaluci obavio razgovor sa Vicom Zeljkovićem predsjednikom N/FS BiH i FS RS. Tema sastanka bilo je pronalaženje rješenje za trenutno tešku finansijsku i organizacionu situaciju u klubu.

"Skupština je donijela jednoglasan zaključak da se obavi razgovor sa predstavnicima FS RS da se pokuša iznaći rješenje o pomoći FK Radnik. U ovom trenutku u kojem se nalazi FK Radnik ne može riješiti nagomilane probleme koji su prvenstveno finansijske prirode, ali i organizacione koje su zanemarljive u odnosu na finansijske probleme koji su broj jedan i bez tog rješenja ne možemo nastaviti takmičenje", rekao je Glišić.

Radnik i dalje nema Upravu, jer niko nije htio da prihvati rukovođenje klubom u ovakvoj izuzetno teškoj situaciji.

"Meni je drago da je došlo do ove Skupštine da se napravi kakav takav pomak, prije svega da se krene sa pripremama. Određeni ljudi su uzeli zaduženja da u narednom periodu sa gradonačelnikom Bijeljine i vlastima na nivou Republike Srpske kako fudbalske tako i političke, pokušaju iznaći rješenje za Radnik. Očekujemo da se finansijski pomogne klubu kako ne bi došao u situaciju da doživi sudbinu Rudara iz Ugljevika da se ugasi. Mislim da bi to bilo sramota prije svega za sve nas koji živimo u Bijeljina koji se bavimo sportom i koji smo u nekim forumima, a isto tako smatram i za kompletno rukovodstvo Grada Bijeljina", smatra član Skupštine FK Radnik Radika Marić.

Dodaje da su dosadašnja dugovanja Radnika preko tri miliona KM. U to spadaju porezi, dugovanja prema igračima i ostale neizmirene obaveze.

"Kada se kaže da Radnik duguje preko tri miliona KM to je ogroman novac, ali ima i klubova koji su u debelim minusima po 15 miliona, recimo sarajevski Željezničar je u minusu 22 miliona. Činjenica je da ovde imamo određenih problema, a to je nezainteresovanost privrednika na nivou našeg grada da se uključe u klub", dodao je Marić.

Jovo Borković pomoćni trener iz prošle sezone započeće pripreme sa igračkim kadrom koji klub trenutno raspolaže. Iz prve ekipe sedmorica fudbalera su ostala, a priključen je određen broj omladinaca.

Klub X

Nedostatak novca je glavni razlog i zbog čega se još čeka ima 12 člana Premijer lige BiH. Mjesto takozvanog kluba X na nedavno obavljenom žrijebu pretpostavljalo se da će popuniti Leotar.

Međutim Trebinjci nisu dobili licencu na prvostepenoj komisiji, a da bi eventualno dobili na drugostepenoj za ispunjavanje uslova nadaju se takođe podršci, gradskih i viših nivoa vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije