Fudbal

Kako su se Mesijevi fanovi organizovali da obore svjetski rekord Instagrama (FOTO)

Kako su se Mesijevi fanovi organizovali da obore svjetski rekord Instagrama (FOTO)
Foto: Tanjug / AP / Arhiva | Kako su se Mesijevi fanovi organizovali da obore svjetski rekord Instagrama

​Nakon pobjede na Svjetskom prvenstvu, Argentina je svoju energiju usmjerila na stvaranje još jednog dijela istorije: vodila je kampanju za obaranje svjetskog rekorda tako što bi fotografija Lionela Mesija pobijedila sliku jajeta kao post s najviše lajkova na Instagramu.

18. decembra Argentinu je zahvatila fudbalska euforija. Neki su se popeli na ogromni Obelisk u glavnom gradu, drugi su se tetovirali ili goli trčali ulicama, a svi su na internetu izrazili svoju radost. Ali jedno od mnogih kolektivnih slavlja na društvenim mrežama razvilo se u kampanju da se Mesijeva fotografija obori svjetski rekord Instagrama. Dan nakon što je Argentina osvojila Svjetsko prvenstvo, Mesijeva objava na kojoj se vidi kako ljubi trofej Svjetskog prvenstva postala je najlajkovanija objava na platformi društvenih medija, nadmašivši broj lajkova renderirane slike jajeta.

Kampanja tucanja jajetom započela je kada je 28-godišnji novinar Matiaš Movšet primijetio da Mesijeva fotografija skuplja “lajkove” vrtoglavom brzinom - već je postala druga najlajkovanija fotografija, a imala je samo 11 miliona lajkova daleko od toga da postane prva. Vozio se kući s posla kada je njegov tvit koji povezuje Mesijevu objavu postao viralan. Bilo je nekoliko minuta prije 13 časova.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Leo Messi (@leomessi)

"Nije trebala biti kampanja", rekao je Movšet za ostatak svijeta. "Bila je to samo šala, ali pošto je to bilo odmah nakon što smo osvojili Kup, ljudi su bili uzbuđeni."

Argentinci su se organizovali sporadično jer su obožavaoci počeli ohrabrivati prijatelje i pratioce da ne lajkaju "Jaje svjetskog rekorda", parodijski račun koji je započeo kao šala kako bi pobijedio objavu Kajli Džener 2019. godine.

Do 20:30 jaje je izgubilo 150.000 lajkova, a Mesi je dobio šest miliona lajkova više. Dvanaest sati kasnije, Mesi je "razmutio" jaje. Argentinčeva objava imala je više od 74 miliona lajkova. Ono što je nagnalo navijače da obore rekord u tako kratkom roku bilo je povezano s vrtlogom strašću i ekscentričnošću koje su uslijedile nakon trijumfa Argentine na Svjetskom prvenstvu.

"Bio je to pokret koji je nastojao srušiti status kvo", rekao je Maurisio Kabrera, nezavisni latinoamerički stručnjak za kreiranje sadržaja, za ostatak svijeta. "Ali to je takođe bio svjetski zagrljaj Mesiju (od strane njegovih obožavalaca)."

Foto: Instagram / Printscreen
Foto: Instagram / Printscreen

Kako je Movšetov tvit zahuktao, tim "IdentidadesDigitales.com", marketinške agencije, odlučio je uskočiti. Napravili su veb stranicu na kojoj su pratili lajkove svake objave na Instagramu kako bi korisnicima omogućili praćenje napretka svake fotografije i kako bi im to bilo lakše da od jajeta oduzmu svoj lajk i onda ga dodaju Mesiju. "Dostiglo je vrhunac od 6.000 korisnika u stvarnom vremenu i imala je preko 50.000 posjetilaca tokom te sedmice", rekao je Huan Pablo Paradelo, direktor agencije.

Pokret koji su stvorile Mesijeve pristalice proširio se svijetom, pozivajući i podršku i reakciju. Kako su fanovi Kristijana Ronalda, koji ima ogroman broj pratilaca na Instagramu, saznali da je njihov omiljeni igrač pao niže na treće mjesto po broju lajkova na društvenoj platformi, počeli su se organizovati kako bi dodali lajkove jajetu u nadi da će Mesijeva objava izgubiti rekord. Nalet jajeta premašio je granicu od 55 miliona lajkove te sedmice, i to se najvjerovatnije može pripisati Ronaldovim obožavaocima, rekao je Kabrera, prenosi "Rest of World".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije