Fudbal

Klubovi M:tel Premijer lige BiH podijeliće 1,5 miliona KM

Klubovi M:tel Premijer lige BiH podijeliće 1,5 miliona KM
Foto: HŠK ZRINJSKI | Klubovi M:tel Premijer lige BiH podijeliće 1,5 miliona KM

Zadnje kolo M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine donijeće rasplet samo u podjeli sredstava, dok rezultatskog značaja neće biti.

Oko milion i pol KM klubovi će podijeliti zavisno od konačnog plasmana na tabeli, a sredstva će isplatiti Nogometni / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine od sponzorskog ugovora s kompanijom M:tel. Klubovima je tako ostala samo borba za bolje pozicije zbog finansijskih sredstava.

Najviše će naravno profitirati šampion Zrinjski. Mostarci su još mnogo ranije osigurali i podigli šampionski trofej i lagano već razmišljaju o pripremama za kvalifikacije za UEFA Ligu prvaka, odakle će u slučaju eliminacije ići u Konferencijsku ligu te se nadaju konačnom iskoraku na međunarodnoj sceni.

A da bi se što bolje pripremili svakako će im pomoći nagrada bh. kuće fudbala u iznosu od 300.000 KM. Plasman u Evropu, i to po prvi put u svojoj istoriji, izborila je i ekipa Fudbalskog kluba Tuzla siti. Drugoplasirani tim na tabeli čeka finansijska injekcija od 240.000 KM, dok će takođe učesnik Konferencijske lige trećeplasirani banjalučki Borac inkasirati 211.000 KM.

Iza Fudbalskog kluba Sarajevo je sezone za zaborav. Naročito završnica u kojoj su ostali bez trofeja Kupa BiH i kao drugoplasirani u najmasovnijem takmičenju zaradili su 20.000 KM. Toj svoti dodaće i još 180.000 KM na osnovu četvrtog mjesta osvojenog u M:tel Premijer ligi BiH.

Od pete pozicije na niže još nije poznat konačni plasman. Željezničar je trenutno peti i ako ostanu tu gdje jesu u kasi „plavih“ biće nešto više od 150.000 KM. Šesta ekipa elitnog fudbalskog takmičenja obogatiće se za 130.000 KM, dok oko 100.000 KM će dobiti sedmi na tabeli. Sa 75.000 KM biće nagrađena osma ekipa. Devetoplasirani ima pravo na 50.000 KM, dok će deseti tim dobiti skoro 20.000 KM.

Dvije ekipe koje ispadaju iz Premijer lige BiH će dobiti oko 15.000 KM. Već sada je poznato da će niži rang  takmičenja od naredne sezone popuniti Radnik iz Bijeljine i Rudar iz Prijedora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije