Fudbal

Pratite nas na Google news

Klubovi na transfere potrošili 7,1 milijardu evra

Klubovi na transfere potrošili 7,1 milijardu evra
Foto: Ilustracija | Klubovi na transfere potrošili 7,1 milijardu evra
N.N.

Transferi fudbalera na globalnom nivou dostigli su rekordnu vrijednost, jer je potrošnja klubova iz "liga petice" Engleske, Italije, Španije, Francuske i Njemačke, u ljetnom prelaznom roku premašila četiri milijarde dolara (oko 3,44 milijarde evra), navodi se u izvještaju Svjetske fudbalske federacije (FIFA) objavljenom u srijedu.

U izvještaju se navodi da je u periodu od 1. juna do 1. septembra ove godine širom svijeta obavljeno 8.401 transfer u vrijednosti 5,44 milijardi dolara (oko 4,68 milijardi evra).

To je dovelo do ukupne potrošnje na transfere u 2018. godini, uključujući zimski i ljetni prelazni rok, od rekordnih 7,1 milijardi dolara (oko 6,1 milijardi evra), što je za 11,5 odsto više nego cijele 2017. 

Klubovi "liga petice" ovog ljeta su obavili 77,5 odsto potrošnje ili 4,21 milijarda dolara (oko 3,62 milijardi evra), te je zabilježen porast od 6,6 odsto u odnosu na prošlo ljeto.

Prednjačili su klubovi iz Italije sa porastom potrošnje od 74,7 odsto i Španije sa 42,2 odsto. Ipak, gledano u novcu Engleska je ponovo bila najveći potrošač sa 1,44 milijardi dolara (oko 1,24 milijardi evra), navodi se u izvještaju FIFA, prenosi "Radiosarajevo.ba".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije