Fudbal

Ko je Bajernovo čudo Alfonso Dejvis: Rođen u izbjegličkom kampu

Ko je Bajernovo čudo Alfonso Dejvis: Rođen u izbjegličkom kampu
Foto: Tanjug/AP | Ko je Bajernovo čudo Alfonso Dejvis: Rođen u izbjegličkom kampu

Rođen je u izbjegličkom kampu, a za njegov dolazak u Bundesligu plaćena je najveća cifra u istoriji za igrača iz MLS-a. Bajern je za igrača Vankuver Vajtkapsa - Alfonsa Dejvisa (19) - dao čak 17 miliona funti, a on im se u svom debiju iskupio pomogavši im da sruše Čelsi u osmini finala Lige šampiona 3-0.

Lijevi bek Bajerna jurio je nezaustavljivo Stamford Bridžu na oduševljenje svih prisutnih.

"Naučio je puno toga otkad je s nama. Izgledao je kao svjetska klasa", rekla je o svom mladom saigraču legenda Bajerna Tomas Miler.

Nevjerovatan put je imao Alfons do svoga sjajnog nastupa u Ligi šampiona. Rođen je u Gani 2000. godine u izbjegličkom kampu. Njegovi roditelji su morali da bježe iz svoje domovine zbog Drugog liberijskog građanskog rata. Njegova majka Viktorija prisjeća groznih detalja.

"Morali ste gaziti preko mrtvih da bi došli do hrane", rekla je, a otac Debe je dodao:

"Bilo je strašno i opasno. Morali smo sa sobom nositi oružje kako bismo preživjeli, a nismo htjeli nikada pucati. Bilo je jako teško, svu hranu morali smo platiti. Ljudi su umirali od gladi. Zamislite da vas zatvore u kontejner i uzmu ključ, morate živjeti u tom kontejneru i ne možete pobjeći, eto kako je bilo".

Trener Karl Robinson (43), bivši igrač Vulvsa, Norviča i Sanderlenda, dao mu je priliku i napravio od njega drugog najmlađeg igrača u MLS-u.

"On je pravi sportista i ima sve što trebate. Ponekada jednostavno napravi teške zadatke, a onda zabrlja na jednostavnim. Ali to je samo stvar koncentracije. U početku je bio jako mršav, ali kad je prešao nekoliko protivničkih igrača i ostali treneri su vidjeli isti potencijal koji sam i ja vidio u njemu", priča njegov tadašnji trener Robinson i dodaje:

"Sjajna je osoba, voli plesati i pjevati. Njegovim roditeljima zaista treba čestitati kakvog su čovjeka odgojili".

Za tamošnju reprezentaciju Alfons je debitovao sa šesnaest godina, odmah nakon što je dobio državljanstvo i tako postao najmlađi igrač koji je igrao za prvu ekipu kanadske reprezentacije.

Osim Bajerna htjeli su ga i Mančester Junajted, Čelsi i Liverpul, ali je bavarska ponuda bila najveća.

Karl Robinson, bivši velški fudbaler, opisao ga je kao kombinaciju Kejn i Bejla.

"On ima mentalitet Robija Kina koji je igrao samouvjereno i nije nikoga slušao kada se probio s 15 godina, ali karakter mu je kao onaj Gareta Bejla. On je dokaz da se snovi ostvaruju", zaključio je trener Njukasla.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije