Fudbal

Ko je žena koja kroji sudbinu najvećih fudbalskih zvijezda

Ko je žena koja kroji sudbinu najvećih fudbalskih zvijezda
Foto: N.N. | Ko je žena koja kroji sudbinu najvećih fudbalskih zvijezda

Nakon prerane smrti Mine Raiole, najmoćnijeg fudbalskog mendžera na svijetu, sudbina nekih od najboljih fudbalera današnjice je u rukama jedne žene.

On je prije nego li je preminuo svoje ovlasti prenio na dugogodišnjeg partnera, brazilsku advokaticu Rafaelu Pimentu, koja je sada postala možda najmoćnija žena u svijetu fudbala.

Agencija italijanskog menadžera zastupa veliki broj poznatih fudbalera, među najpoznatjijim su Zlatan Ibrahimović, Pol Pogba, Erling Haland, Matijas De Liht, Đanluiđi Dunaruma, Marko Verati i brojni drugi. Rafela će biti ta koja će savjetovati svoje klijente o njihovim narednim potezima. Prvi se tiče Pola Pogbe, čiji odlazak iz Mančester junajteda je po svemu sudeći neizbježan. No bilo da ostane na Old Trafordu ili ponovo potpiše za Juventus, za koji se navodi da je već poslao ponudu za Francuza, Pimenta će biti u centru svih pregovora.

Punih 18 godina, poprilično tajanstvena Rafaela Pimenta, koje nema na društvenim mrežema i čije slike su rijetkost je bila Raiolina desna ruka. Njihovi putevi prvi put su se ukrstili davne 1998. na predstavljanju malog kluba u Sao Paulu pod nazivom Guaratingueta, kojem je pomogla u osnivanju s brazilskim legendama Rivaldom i Cezarom Sampajom. U to vrijeme bila je i univerzitetski profesor međunarodnog prava kada je namamljena u svijet fudbala. Njihov kasnije slučajni susret bio je početak plodne veze - i oni će zajedno raditi 18 godina, prije njegove prerane smrti u 54. godini. Da bi bila bliže Raioli, poslovna žena se preselila u Monte Karlo i djelovala je iz svoje kancelarije u Kneževini.

Zanimljivo je da samo nekoliko ljudi radi u sjedištu agencije u Monaku. Jedan od njih je i Minov rođak Vinćenco Raiola, koji se uglavnom brine o italijanskim igračima, ali Brazilka je ta koja ipak vodi najveći posao i koja je zaslužila najveće povjerenje Raiole. Čak, ona je jedina osoba kojoj je ponudio dionice u agenciji, što dovoljno govori da je spremna da preuzme glavnu ulogu u ovom poslu. Ono što je sigurno jeste da je čeka izuzetno prometno ljeto.

Raiolina smrt nastupila je u trenutku kada su se završavali pregovori sa Erlingom Halandom, koji je dvije sedmice kasnije završio transfer iz Borusije Dortmund u Mančester Siti. Ukupni posao, uključujući agentske naknade i naknadu za prijavu, navodno je vrijedio oko 100 miliona evra (sam transref je iznosio oko 60 miliona). Nije poznato koliko je Raiola doprinio ovom transferu, ali je sigurno da je Pimenta odigrala ključnu ulogu. Podsjetimo, Mino Raiola je preminuo prošlog mjeseca nakon teške borbe s bolešću pluća. Prema web stranici kao što je “CA Knowledge”, neto vrijednost Mine Raiole do 2022. godine iznosila je 90 miliona dolara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije