Fudbal

Kolaps Španaca u Ligi šampiona, PSŽ u 92. minutu ostao bez prvog mjesta

Kolaps Španaca u Ligi šampiona, PSŽ u 92. minutu ostao bez prvog mjesta
Foto: Tanjug/AP Photo/Antonio Calanni | Kolaps Španaca u Ligi šampiona, PSŽ u 92. minutu ostao bez prvog mjesta

Završena je grupna faza fudbalske Lige šampiona, a mjesto među 16 najboljih timova nisu našli velikani poput Juventusa, Barselone, Ajaksa i Atletiko Madrida, dok je na iznenađenje mnogih do nokaut faze došao Klub Briž, Benfika, Lajpcig...

Polovina učesnika elitnog klupskog takmičenja je već sada "precrtana", a preostalih 16 će se boriti se za popularni ušati pehar i finale na stadionu "Ataturk" (10. jun).

Žrijeb osmine finala Lige šampiona zakazan je za 7. novembar, a kao i uvijek imamo povlaštene i nepovlaštene ekipe.

Povlašteni su prvoplasirani timovi u grupnoj fazi i to: Napoli, Porto, Bajern Minhen, Totenhem, Čelsi, Real Madrid, Mančester Siti i Benfika. A njihovi potencijalni rivali su: Liverpul, Klub Briž, Inter, Ajntraht Frankfurt, Milan, Lajpcig, Dortmund, Pari Sen Žermen.

Kao što je vidljivo portugalski timovu (Porto i Benfika) su vjerovatno među najpoželjnijim rivalima iz prvog šešira, dok je PSŽ svakako najveća bomba drugog šešira koju žele da izbjegnu svi koji su grupnu fazu završili na prvom mjestu.

PSŽ je u posljednjim sekundama pao na drugo mjesto Grupe H. Francuski tim je obavio svoj dio posla i slavio u Torinu kod Juventusa s 2:1, ali je Benfika u Haifi kod Makabija došla do pobjede od 6:1 i to golom u 92. minutu. Upravo je taj pogodak lansirao Benfiku na prvo mjesto. Imaju isti broj bodova kao i PSŽ, imaju identičnu gol razliku (16:7), imaju identičan međusobni skor (oba meča 1:1) i na kraju je presudilo više pogodaka u gostima.

Treba istaći da dugo nismo vidjeli ovako loše rezultate španskih timova. Real Madrid je jedini koji je prošao u osminu finala, a osim Atletiko Madrida i Barselone eliminisana je i Sevilja. Najbolje rezultate ostvarili su Englezi jer su dalje prošli Mančester Siti, Liverpul, Čelsi i Totenhem – znači četiri od četiri. Blizu maksimalnog učinka bili su i Italijani, ali je Juventus pokvario sve. Osminu finala vidjeće Inter, Milan i Napoli koji je prikazanom igrom oduševio mnoge ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svijetu. Zamalo maksimalni bili su i Nijemci i od 16 najboljih čak 12 dolaze iz četiri najjače lige Evrope. Predstavnici Njemačke koji su prošli dalje su Bajern, Borusija Dortmund, Lajpcig i Ajntraht, dok je jedini eliminisan Bajer. Možda i najveći autsajder osmine finala je belgijski Klub Briž, ali s obzirom na igre u grupi sa Portom, Bajerom i Atletikom nikome neće biti lako sa njima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije