Fudbal

Kovačević: Lijepo je trenirati sa zvijezdama

Kovačević: Lijepo je trenirati sa zvijezdama
Foto: N/FS BiH | Kovačević: Lijepo je trenirati sa zvijezdama

Priliku da upiše prve nastupe u reprezentaciji Bosne i Hercegovine Adnan Kovačević će imati u septembarskom kvalifikacijskom ciklusu kada zmajevi igraju utakmice protiv Lihtenštajna i Jermenije.

Nakon mlade reprezentacije i dobrih igara u klubu uslijedio je i poziv selektora Roberta Prosinečkog.

"Može se reći da je ovo kruna moje karijere. O ovome sam sanjao kad sam bio dječak i počeo se baviti fudbalom. Mogu reći da mi se san ispunio, ali ovaj poziv predstavlja i dodatni motiv za još jači rad i dokazivanje", kaže Kovačević.

Prvi trening sa Edinom Džekom, Miralemom Pjanićem i društvom obavio je u ponedjeljak u Trening centru N/FS BiH u Zenici.

"Bio sam možda malo u grču jer sam očekivao nešto drugo. Međutim svi su raspoloženi, opušteni i bilo je pravo uživanje trenirati s njima. Kada poredim sa U21 selekcijom, gdje smo svi generacijski povezani, ovo je ipak veći nivo, sve je mnogo ozbiljnije kao i sama činjenica da treniram sa momcima koji su prave zvijezde", istakao je Kovačević.

Posljednji vječiti derbi meč između Željezničara i Sarajeva je omiljena tema na okupljanju zmajeva te je i aktuelni član poljske Korone prokomentarisao poraz svog bivšeg tima.

"Bio sam slobodan i mislio sam da odem na derbi ali na kraju se ispostavilo da je bolje što nisam otišao. Teško je kad primite pet golova u bilo kojoj utakmici a naročito u derbiju. Nije lako to podnijeti, bilo mi je žao, jer ipak sam do nedavno bio dio tog tima i doživio puno lijepih trenutaka", rekao je Kovačević.

Uporedio je BH Telecom Premijer ligu BiH i poljsko prvenstvo.

"Kod nas ima puno kvalitetnih igrača koji mogu da igraju u Ligi Poljske bez problema. Što se tiče infrastrukture tu mnogo zaostajemo. Poljska ima nekoliko stadiona sa kapacitetima od 50 ili 60 hiljada zahvaljujući Evropskom prvenstvu koje se igralo tamo. Takođe, puno ulažu u fudbal", kaže Kovačević.

U četvrtak na "Bilinom polju" bh. tim će ugostiti Lihtenštajn. Kovačević se nada da će dobiti priliku da nastupi.

"Ako dobijem priliku spremaću se kao što se pripremam u klubu. Na dan utakmice sam maksimalno skoncentrisan i razmišljam samo o toj utakmici. Sve druge stvari ostavim po strani i fokusiram se samo na ono što će se dešavati na terenu. Vjerovatno ću imati i malo treme, ako dobijem priliku da igram, ali to je ono što me pokreće, upravo taj pritisak me tjera da budem najbolji što mogu. Pored toga, podrška publike je uvijek značajna i radujem se što ću sada biti dio te atmosfera koja prati reprezentaciju u Zenici. Uvijek me je fascinirala publika na 'Bilinom polju' kad sam gledao utakmice, a sad ću imati priliku da kao igrač vidim kako to izgleda", zaključio je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije