Fudbal

Kraj drame u Engleskoj: Siti šampion, Arsenal kratkih rukava

Kraj drame u Engleskoj: Siti šampion, Arsenal kratkih rukava
Foto: Tanjug/AP | Kraj drame u Engleskoj: Siti šampion, Arsenal kratkih rukava

Završena je jedna od najdramatičnijih sezona u engleskom Premijeršipu posljednjih godina, a novi-stari šampion je Mančester Siti.

"Građani" su novu titulu, desetu u istoriji ovjerili danas u posljednjem 38. kolu nakon što su savladali ekipu Vest Hema (3:1). Osvojili su ukupno 91 bod, dok je kratkih rukava ponovo ostao Arsenal koji je sezonu završio sa 89 bodova. Uoči ovog kola imao je dva boda manje i bila mu je potrebna pobjeda nad Evertonom (2:1), ali i da Vest Hem ostane neporažen na Etihadu, što se nije desilo. "Tobdžije" su ostale na 13 naslova, a posljednji su osvojili prije 20 godina.

Držina Pepa Gvardiola je tako stigla do četvrte uzastopne titule, desete u istoriji, dok je za Gvardiolu, trenera Sitija, ovo bila šesta titula prvaka Engleske u sedam sezona, koliko je na klupi ovog kluba.

Siti je već u 2. minuti imao prednost. Bernardo Silva je pronašao Fila Fodena, a najbolji fudbaler lige je smjestio loptu u “mrežu čekićara“. Novo slavlje na na Etihadu bilo je u 18. minuti kada je Foden pogodio za 2:0. Neizjesnost i nadu navaijačima Arsenala vratio je Mohamed Kudus koji je u 42. minuti smanjio rezultat, pa je rezultat na poluvremenu glasio 2:1. U Londonu je u tim momentima bilo 1:1.

Posljednji 45 minuta sezone donijelo je novi pogodak Sitija s kojim je i definitvno stavljena tačka na sezonu. U 59. minuti je pogodio Rodri. U Londonu je Arsenal pobijedio Everton sa 2:1.  Gosti su poveli preko Gajea (40), a tri minute kasnije je Tomijasu poravnao rezultat. Do kraja su domaći atakovali ka golu, a do njega su došli u 89. minuti preko Haverca, iako su svi na "Emirejtesu" pratili dešavanja sa "Etihada" i znali da ni pobjada neće donijeti titulu.

 U Ligi šampiona idu još Liverpul (savladali Volverhempton 2:0) od čije klupe se danas oprostio Jirgen Klop i Aston Vila. Iz elitnog rangu su ispali Šefild, Barnli i Luton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije