Fudbal

Krenula potraga za selektorom fudbalske reprezentacije BiH

Krenula potraga za selektorom fudbalske reprezentacije BiH
Foto: N.N. | Krenula potraga za selektorom fudbalske reprezentacije BiH

Počela je potraga za selektorom fudbalske reprezentacije BiH. Nasljednik Dušana Bajevića bi, prema najavama, trebalo da bude poznat do kraja godine. Do tada će Komisija za izbor selektora u saradnji sa Stručnom komisijom obavljati pregovore s potencijalnim kandidatima, a na kraju će Izvršni odbor N/FS BIH donijeti konačnu odluku.

U javnosti su dosad procurile informacije da su kandidati za užarenu klupu "zmajeva" bugarski stručnjak Ivajlo Petev, Sergej Jakirović, Meho Kodro te Sergej Barberez, ali nema sumnje da će u narednim danima isplivati još imena. Odranije se spekulisalo da su među ozbiljnim kandidatima nekadašnji selektor Srbije i bivši prvi čovjek bijeljinskog Radnika Mladen Krstajić, zatim Dragan Jović, a kružilo je ime i Save Miloševića, bivšeg trenera Partizana.

Petev je, inače, prvi kandidat s kojim su obavljeni pregovori. Radi se o treneru koji je najveće uspjehe ostvario s Ludogorecem, s kojim je osvojio dvije titule prvaka Bugarske, a između ostalog još je radio na Kipru (AEL Limasol) i Hrvatskoj, gdje se nije proslavio na klupi Dinama. Sjedio je i na klupi reprezentacije Bugarske.

Uskoro bi mogla biti poznata uža lista kandidata nakon što novooformljena Stručna komisija, u kojoj se nalaze Zvjezdan Misimović i Emir Spahić, obavi pregovore s potencijalnim kandidatima. U svemu ovome pitaće se dosta i Komisija za izbor selektora (Elvedin Begić, Ivan Beus, Milorad Sofrenić, Irfan Durić i Vico Zeljković), koja će na kraju predložiti kandidata Izvršnom odboru N/FS BiH, koji će donijeti konačnu odluku.

Nema sumnje da novog selektora čeka težak posao nakon izuzetno loše godine, u kojoj bh. fudbaleri nisu uspjeli izboriti odlazak na Evropsko prvenstvo, usljed čega je poljuljana atmosfera u bh. reprezentaciji, koja je izgubila onaj kult stvoren u posljednjih nekoliko godina. Novog selektora veoma brzo očekuje prvi veliki izazov, "zmajevi" će već u ponedjeljak saznati rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvesntvo 2022. godine u Kataru, a naći će se tek u četvrtom šeširu, što će dodatno otežati put BiH ka SP. Evropske kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo igraće se od marta do novembra naredne godine, tako da je jasno da je pred Bajevićevim nasljednikom malo vremena da počne s misijom povratka bh. fudbala na pravi kolosijek.

Takođe, mnogi si mišljenja da novom selektoru treba dati malo više vremena nego prethodnicima, s obzirom na to da je u toku smjena generacije u bh. selekciji, koja će imati tešku misiju u nadolazećim kvalifikacijama, te da će mu biti potrebno vrijeme da iskristalizuje tim kojem će prioritet biti Euro 2024.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije