Fudbal

Lige regiona izbjegle crnu listu FIFPRO

Lige regiona izbjegle crnu listu FIFPRO
Foto: FK ŽELJEZNIČAR | Lige regiona izbjegle crnu listu FIFPRO

Profesionalni sindikat fudbalskih igrača FIFPRO upozorio je na rizike potpisivanja ugovora u sedam zemalja, a na spisku nema država iz regiona nekadašnje Jugoslavije.

Iz Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine ističu da dio zasluga zbog kojih se na nepopularnoj listi nije našla BiH pripada u velikoj mjeri i njima, odnosno njihovom predanom trudu i radu u zaštiti prava igrača i trenera. Zahvaljujući uspješnim žalbama i tužbama klubovi su nerijetko ostajali i bez licence, a u svježem sjećanju je slučaj trenera Slavka Petrovića kada je Željezničar ostao bez Evrope zbog neisplaćenih dugovanja na vrijeme.

„Profesionalni sindikat fudbalskih igrača FIFPRO je navela zemlje u kojima klubovi najčešće ulaze u takozvane dirigovane i poludirigirane stečajne postupke gdje procesi naplate dugovanja traju godinama. Možemo konstatovati da je dobro što nema BiH na tom popisu, što ipak govori da je ugovorna stabilnost u naša tri nivoa takmičenja koliko toliko stabilna. Naša težnja je svakako da se to unaprijedi, kroz određene dodatne garancije i promjenama sistema licenciranja, te da nemamo više diskusiju u javnom prostoru je li bila plata ili nije, već isključivo da se možemo fokusirati na fudbal“, rekao je Aldin Džidić, predsjednik Sindikat profesionalnih fudbalera Bosne i Hercegovine.

Dodaju da činjenica da je Bosne i Hercegovine trenutno izbjegla popis rizičnih zemalja ne znači da je situacija idealna i da treba i dalje nastaviti raditi na poboljšanju uslova i prava ljudi koji svoj hljeb zarađuju u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

„Regionalno gledajući u BiH je manje sporova nego recimo u Srbiji i Crnoj Gori, procentualno gledajući broj profesionalnih fudbalera i klubova. Svakako ono što je nama drago jeste da su klubovi primjenili dosta nekih stvari koje smo im ukazivali, te je i naš posao olakšan, ali svakako da mi pod budnim okom pratimo poslovanje svakog kluba“, dodao je Džidić.

Kako se navodi iz Profesionalnog sindikata fudbalskih igrača FIFPRO, zbog namjernog i raširenog kršenja ugovora, rizične zemlje su Kina, Turska, Grčka, Rumunija, Alžir, Libija i Saudijska Arabija.

Fudbalski savez Kine je u aprilu zaprijetio klubovima da će biti izbačeni iz lige ukoliko do 31. decembra neisplate sve zaostale plate, a Čuncin Liangđang Atletik posljednji je klub koji je propao zbog velikih dugova. Iz Profesionalnog sindikata fudbalskih igrača FIFPRO je saopštio da su dugovanja igračima stalni problem za fudbalere u Alžiru, Saudijskoj Arabiji, Rumuniji i Turskoj, dok drugoligaški klubovi u Grčkoj često prestaju sa radom zbog neplaćenih dugova.

Prema istraživanju grčkog sindikata igrača (PSAP) klubovi u toj zemlji igračima za plate duguju više od 25 miliona evra.

„U posljednje dvije godine Grčka je zemlja sa najvećim brojem igrača koji traže dio svojih neisplaćenih plata iz FIFA fonda za zaštitu igrača. Povećan broj klubova u Rumuniji koji ulaze u stečajne postupke i dalje ima ozbiljne posljedice za igrače, gurajući ih u beskrajne stečajne postupke sa malim ili nikakvim izgledima za dobijanje bilo kakve naknade“, dodaju iz FIFPRO, uz zabrinutost zbog sve većeg broja stranih igrača blokiranih u Libiji.

Naime klubovi u ovoj zemlji odbijaju da im izdaju relevantnu dokumentaciju za odlazak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije