Fudbal

Lista potencijalnih evropskih rivala Sarajeva, Marinović ne bi daleko

Lista potencijalnih evropskih rivala Sarajeva, Marinović ne bi daleko
Foto: N.N. | Lista potencijalnih evropskih rivala Sarajeva, Marinović ne bi daleko

Zbog trenutne globalne situacije još ne razmišljam o potencijalnim protivnicima u Evropi, ali je logično da bi bilo lakše gostovati negdje bliže, rekao je Vinko Marinović, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Sarajevo, koje uskoro očekuju kvalifikacije za Ligu šampiona.

Za razliku od prethodnih sezona, aktuelni bh. šampioni ove će imati status nositelja u žrijebu prvog kola kvalifikacija. Ime protivnika saznaće 9. avgusta, a među potencijalnim rivalima iz regiona su Budućnost Podgorica (Crna Gora), Sileksa (Sjeverna Makedonija), Celje (Slovenija) te prvak Albanije ekipa Tirane.

"S obzirom na to da se iz dana u dan mijenjaju informacije, da je dosta nedoumica i puno nepoznanica, počevši od načina eventualnog putovanja pa nadalje sve vezano za sigurnosna pitanja izazvana pandemijom virusa korona, iskren da budem, nisam previše analizirao listu potencijalnih protivnika. U ovom trenutku više sam fokusiran na početak M:tel Premijer ligu BiH i utakmicu prvog kola sa Krupom narednog vikenda. Birati ne možemo svakako", kazao je Marinović.

U sjedištu UEFA obavljen je žrijeb preliminarne runde kvalifikacija za mini-turnir od 8. do 11. avgusta. U polufinalu će igrati Tre Fiori (San Marino) - Linfield (Sjeverna Irska), te Drita (Kosovo) - Inter (Andora). Među potencijalnim rivalima tima sa "Koševa" još su i ekipe sa sjevera Evrope Rejkjavik (Island), KI Klaksvik (Farska Ostrva), Đurgarden (Švedska), Flora Talin (Estonija), KuPS Kuopio (Finska) i Riga (Letonija). Zatim Ararat - Armenia (Jermenija), Konas (Vels), Dinamo Brest (Bjelorusija), Floriana (Malta), Fola (Luksemburg) i Europa FC (Gibraltar).

"Ove sezone imamo i tu specifičnost da će se u fazi kvalifikacija za Ligu šampiona igrati samo po jedan utakmica, a žrijeb će odrediti domaćina. Prema tome, još ne znamo i da li ćemo uopšte putovati, barem u prvom kolu. Puno je pitanja, pretpostavki. Ne znamo ni način žrijeba, hoće li biti eventualno nekih razdvajanja po regijama ili slično. Zato je teško u ovom momentu govoriti šta bi nam odgovaralo, ali bi nam vjerovatno, ako već budemo putovali, više prijalo da to bude negdje bliže. Ima još vremena do žrijeba i utakmica u Evropi", kazao je Marinović.

Planirano je da Sarajevo meč prvog kola Lige prvaka igra 18. ili 19. avgusta.

Za 1 KM stadion na 30 godina

Općinsko vijeće Centar danas je na sjednici usvojilo prijedlog načelnika Nedžada Ajnadžića o 30-godišnjoj pozajmici stadiona "Koševo" FK Sarajevo. Tako je aktuelni prvak BiH dobio stadion "Koševo" na 30 godina za 1 KM. Obaveza ovog kluba je da u periodu od 10 godina investira vlastita sredstva u modernizaciju stadiona kako bi ga osposobio za kategoriju četiri po UEFA standardima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije