Fudbal

Ludnica u Brajtonu: Skupljali novac, bili bez stadiona, a sad u PS

Ludnica u Brajtonu: Skupljali novac, bili bez stadiona, a sad u PS
Ludnica u Brajtonu: Skupljali novac, bili bez stadiona, a sad u PS

Brajton Houv Albion je prvi klub koji je osigurao plasman u engleski Premijeršip iz Čempionšipa

Popularni "Galebovi" pobijedili su danas Vigan 2:1 gotovo sigurno će sljedeće sezone igrati u društvu Čelsija, Mančestera, Arsenala, Liverpula…

Jedini scenario prema mogu završiti u doigravanju jeste onaj u kojem bi izgubili sve tri utakmice do kraja, a Hadersfild sve dobio i uz to nadoknadio 20-ak pogodaka zaostatka u gol-razlici. Ako Hadersfild večeras ne pobijedi Derbi Kaunti, Brajton je sigurno novi prvoligaš.

Neće Hadersfild dobiti zadnje tri utakmice sedam razlike, što znaju i navijači Brajton koji su po završetku današnje utakmice preplavili teren Falmer stadiona i sa svojim ljubimcima proslavili ulazak u najviši rang engleskog fudbala, gdje su zadnji put igrali 1983. godine.

Igrači su se popeli na tribine i pjevali s uplakanim navijačima, a teren se nije očistio gotovo sat vremena.

Godina je bila 1997. i Brajton je u zadnjem kolu igrao u gostima kod Hereford junajteda. Trebao im je bod da ne ispadnu u amatersku petu ligu. Klub je već bio u golemim dugovima i ispadanje iz sistema fudbalske lige značio bi praktični gašenje kluba.

Brajton se spasio odigravši 1:1, ali to je bio tek početak dugog puta spašavanja kluba. Na kraju sezone šefovi su odlučili prodati stadion Goldston Graund u Houvu kako bi namaknuli novac za vraćanje duga. Budući da je klub ostao bez stadiona, Brajton Houv je sljedeće dvije godine igrao u 110 kilometara udaljenom Gilingemu. Godine 1999. klub se vratio kući na mali, trošni Vitdin stadion kapaciteta 8.850 gledaoca, koji je bio primarno atletski, a jedno vrijeme je na njemu bio i zoološki vrt.

U tom trenutku Albion je bio ponovo u velikom minusu. Troškovi izrade studije gradnje novog stadiona, najam Vitdin stadiona i renta plaćena Gilingemu za dijeljenje stadiona, kao i očajna zarada od ulaznica na Vithdinu, gurnuli su klub na rub bankrota.

Dug je narastao na 9,5 miliona funti. Novi upravni odbor platio je sedam, a onda su se uključili navijači u veliko zajedništvo s klubom. Albion je počeo prodavati sve. Od Božićnih čestitki s fotografijama golih igrača do glazbenog singla koji je snimljen za potrebe kluba. Organizirana je i kampanja prikupljanja novca za klub "Alive and Kicking" i Albion se polako počeo oporavljati.

Kad je 2005. dobio dozvolu za gradnju novog stadiona, slavilo se danima u gradskim pubovima. Prva lopata zabijena je 2008., a stadion kapaciteta 22.374 gledaoca otvoren je 2011. godine, čime je završio 12-godišnji period bez vlastitog doma. U dva navrata stadion je proširivan i sada prima 30.750 gledaoca.

A na njemu su momci Krisa Hjutona ove godine napokon napravili ono što su čekali duge 34 godine. U zadnjih šest sezona triput su gubili u polufinalu doigravanja za Premieršipu, ali bilo je samo pitanje vremena kad će napokon uspjeti.

Na krilima Glena Mareja, koji je na posudbi iz Burnmuta, i sjajnog Francuza Antonija Nokaera, Brajton je ove sezone dosad dobio čak 28 utakmica i ima samo sedam poraza, što je za ligu poput Čampionšipa sjajan rezultat.

Brajton je u svojoj istoriji igrao samo jedno finale FA Kupa, koje je 1983. izgubio od Mančester junajteda. Pet puta je osvajao niže engleske lige, a prvo mjesto u Čampionšipu bio bi im dosad najveći uspjeh.

Kako trenutno stvari stoje, najvjerojatnije će im se u izravnom plasmanu u Premijer ligu pridružiti Njukasl, a pozicije koje vode u doigravanje trenutno drže Hadersfeld, Reding, Šefild, i Fulam.

U treću ligu će sigurno Roterham i najvjerovatnije Vigan, a nisu sigurni ni Blekburn, Notingem, Birmingem.

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije