Fudbal

Mali fudbaleri jači od poplava

Mali fudbaleri jači od poplava
Mali fudbaleri jači od poplava

SARAJEVO - Najavljeni fudbalski turnir za djevojčice i dječake "Haj'mo lopte, BiH" održaće se u subotu, 24. maja, u dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, u nešto izmijenjenom obliku i s humanitarnom namjenom.

"Solidarni s prijateljima", poruka je koju će učešćem na ovom turniru javnosti poslati oko 150 mladih igrača i igračica uzrasta do 12 godina, koji će se tokom vikenda okupiti u Sarajevu. Među njima, svoj dolazak su najavili i dječiji fudbalski klubovi s najugroženijih područja BiH, koji poručuju da na ovaj način žele pokazati svima da se ne predaju i da, uprkos poplavama, nastavljaju svoje sportske aktivnosti.

Tako će domaćini ugostiti djecu iz Doboja, Gračanice, Sanskog Mosta, Novog Grada, Srebrenice, Bosanske Krupe i Teslića, kao i najmlađe igrače iz Mostara, Sarajeva, Foče i Istočnog Sarajeva.

Plemenite vrijednosti sporta, timski duh, zajedništvo, solidarnost i viteštvo u ovim teškim vremenima posebno dolaze do izražaja. Potvrdom svog učešća na turniru i dolaskom u Sarajevo, dječaci, djevojčice i njihovi treneri s pravom nose epitet "mladi bh. zmajevi".

Ovo je prilika za posjetioce da iskažu svoju solidarnost s djecom iz ugroženih područja. Tokom održavanja turnira u dvorani "Ramiz Salčin" će biti oformljen punkt za prikupljanje humanitarne pomoći u suhoj hrani, higijenskim potrepštinama i artiklima za djecu (sportska oprema i igračke u dobrom stanju, slatkiši).

"Reprezentativci naše zemlje su zajedništvom i upornošću izborili plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Zmajevi su tako pokazali svima kako se uz trud, želju za uspjehom i timski rad mogu ostvariti snovi o boljoj budućnosti. Zato je fudbal veliki korak naprijed kojim gradimo mir, koji nas zbližava i uči toleranciji i razumijevanju. Sportski duh, zajedništvo i nada jedna su ljepša priča koja se šalje iz naše zemlje", poručuju organizatori.

Turnir "Haj'mo lopte, BiH - solidarni s prijateljima" organizovan je u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za budućnost) koji u našoj zemlji provodi CRS i u saradnji sa Školom fudbala "Valter" iz Sarajeva.

Svečano otvorenje turnira biće održano u subotu u 11 sati, a utakmice će se tog dana igrati od 9 do 16 sati.

Ulaz je besplatan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije