Fudbal

Mbape predvodnik nove generacije Francuske

Mbape predvodnik nove generacije Francuske
Foto: Tanjug/AP | Mbape predvodnik nove generacije Francuske

Kilijan Mbape nedavno je postao najmlađi kapiten reprezentacije Francuske ikada. Još uvijek mladi fudbaler čini se da je odveć postao lider "trikolora", a svetski mediji uveliko govore o njemu kao predvodniku nove generacije fudbalera nacionalnog tima.

Mbape je imenovan za novog kapitena francuskog tima nekoliko mjeseci nakon što je bivši kapiten Ugo Loris objavio da se povlači iz reprezentacije.

Selektor Francuske Didije Dešan saopštio je uoči utakmica u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo da će mladi Mbape biti novi vođa tima na terenu.

Prvi put kao kapiten izveo je selekciju na početku meča protiv Holandije 24. marta na nacionalnom stadionu u Parizu, a Mbape je postigao dva gola i inicirao kreativnu igru tima u ubjedljivoj pobjedi nad Holanđanima, 4:0.

"Na nama je da stvorimo nešto, jer ima mnogo igrača koji su otišli, moramo ponovo napred i s ciljem da osvajamo titule", istakao je kapiten Francuske Kilijan Mbape nakon pobjede nad Holandijom.

Po zasluzi

Didije Dešan je odveo Francusku u dva uzastopna finala Svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine. S tim što je prvi put i krunisao trenersku karijeru osvajanjem trofeja namijenjenog prvaku svijeta.

U pomenutom četvrogodišnjem periodu, ali i malo duže, došlo je do smjene generacija, ali i neigranja pojedinih fudbalera u timu "trikolora" zbog povreda.

Kilijan Mbape se besprijekornim igrama, ponašanjem i zalaganjem na terenu i van njega istakao i ukazao da zaslužuje kapitensku traku, jer je lider nacionalnog tima već postao, što se najočitije ogledalo u finalu Mundijala u Kataru gdje je postigao het-trik protiv Argentine.

Tinejdžerski uspjeh i mladićki uspon

Relativno nedavno Kilijan Mbape bio je tinejdžer, a njegove vještine dovele su Monako 2018. godine do titule šampiona Francuske, ali i polufinala Lige šampiona.

Sada dvadesetčetvorogodišnji fudbaler Pari Sen Žermena i kapiten Francuske dokazuje da je ranije od ostalih kapitena i fudbalskih lidera postao nezamjenljiv dio timova u kojima nastupa.

Reprezentacija Francuske je Mundijal u Rusiji 2018. godine osvojila sa samo jednim neriješenim rezultatom i svim ostalim pobjedama. Iz generacije fudbalera koji su aktivno učestvovali u podvigu osvajanja Mundijala pomenute godine ostali su Antoan Grizman, Olivije Žiru i Kilijan Mbape.

Kraj reprezentativne karije objavili su fudbaleri poput, Rafaela Varana, Stiva Mandande, Karima Benzeme, kapitena Uga Lorisa. Povrede su uticale na prekid igranja u nacionalnom timu Francuske Polu Pogbi, N‘Golu Kanteu i Presnelu Kimpembeu, a upitan je njihov povratak u redove "trikolora", što zbog forme, što zbog novih fudbalera koji polako grade stabilne pozicije u nacionalnom timu.

Za to vrijeme Mbape je (p)ostao igrač od koga zavisi kreacija na terenu, ali i reakcija na dešavanja u vezi sa fudbalom kao što su recimo kritike na račun sada već bivšeg predsjednika Fudbalskog saveza Francuske Noela le Grea, a u vezi sa predsjednikovom "nezainteresovanošću" za trenersku karijeru Zinedina Zidana.

S tim u vezi, fudbalska javnost od Mbapea ne očekuje samo atraktivne poteze na terenu, već i hrabrost da se istakne kao zaštitnik tima kome pripada i koji ga je izabrao kao prvog među jednakima.

Nova generacija za nove podvige

Golman Majk Manjan je uprkos osvajanju titula šampiona Francuske i Italije sa Lilom, odnosno Milanom, odigrao samo sedam utakmica za Francusku.

Manjan će u julu napuniti 28 godina i svakako će imati jedan od najtežih zadataka - zamijeniti Uga Lorisa koji je od 2008. godine branio za seniorski tim Francuske.

Okosnicu "novog" tima Francuske na čelu sa Mbapeom čine Daju Upamekano, Kolo Muani, veterani Antoan Grizman i Olivije Žiru, ali i Oralijen Čuameni i Eduardo Kamavinga.

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Francuska je prikazala dvije različite igre koje su umnogome zavisile od protivničke odbrane.

Sa Holandijom su relativno lako okončali susret, ponajviše zbog slabog intenziteta otpora protivnika, međutim sa timom Republike Irske bilo je poteškoća u napadu.

Mbape je imao manjeg uticaja na igru u Dablinu u odnosu na meč protiv Holandije, te je duel sa Irskom završen jednim golom, strijelac je bio Benžamin Pavar.

Na osnovu prvih mečeva i pobjeda sa novim kapitenom u ciklusu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo može se reći da je Francuskoj potrebno vrijeme da "novi" tim napravi novi podvig, a mora se konstatovati da su odlasci bitnih fudbalera ostali neprimijećeni.

To ukazuje na pravilno uspostavljen sistem rasta i razvoja, ali i na kontinuitet dobrih igra selekcije Francuske.

(RTS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije