Fudbal

Mesi odabrao klub, ništa od Barselone i Saudijske Arabije

Mesi odabrao klub, ništa od Barselone i Saudijske Arabije
Foto: Twitter / Printscreen | Mesi odbrao klub, ništa od Barselone i Saudijske Arabije

Nakon mjeseci nagađanja, fudbalska superzvijezda Lionel Mesi navodno je odabrao klub Inter Majami u južnoj Floridi, te ništa od njegovog povratka u Barselonu ili puta u bogatu Saudijsku Arabiju.

Kao što je u BBC-jevom članku izvjestio iskusni španski novinar Žuilem Balage, argentinski fudbaler službeno je pristao potpisati ugovor s MLS timom Inter Majami - odbacivši unosnu ponudu Saudijske Arabije i priliku da se vrati u Barselonu, gdje je proveo prvih deceniju i pol svoje karijere.

"Mesi je na kraju bio u iskušenju da prijeđe u Inter Majami iz raznih razloga, uključujući životni stil i ugovor s velikim brendovima koji nadilazi fudbal", piše Balage, koji je 2013. napisao biografiju o Mesiju.

Vijest o Mesijevoj navodnoj odluci - bombi za fudbalski svijet, koji je željno iščekivao njegov izbor - dolazi nakon njegove nedavne pobjede na Svjetskom prvenstvu s Argentinom.

Leo je deseterostruki osvajač naslova La Lige, četverostruki osvajač UEFA Lige šampiona, a osvojio je i Kopa Amerika 2021. i Olimpijske igre 2008. s Argentinom.

Kao što je primijetio Balage, ovo bi bio prvi put da Mesi igra u ligi cijele sezone izvan Evrope.

35-godišnja fudbalska legenda imala je mnoštvo opcija za nastavak karijere.

Bio je tu Al-Hilal iz Saudijske Arabije, koji mu je navodno ponudio godišnju platu veću od 425 miliona dolara, plus komercijalne poslove, za boravak od dvije sezone. Barselona, tim u kojem je proveo svoje godine u usponu i oduševio mnoštvo obožavalaca, takođe je bila opcija, ali je ekipa navodno planirala ponuditi 27 miliona dolara platu.

Godine 2021., nakon godina finansijskih problema, Barselona je bila prisiljena otpustiti Mesija. Sljedeće dvije godine proveo je u francuskom Pari Sent-Žermenu, kojeg je napustio ovog mjeseca.

Prema Balagugeu, Inter Majami je uletio s ponudom koju Mesi nije mogao odbiti - onom koja uključuje saradnju s Appleom i Adidasom na komercijalnim poslovima kako bi "njegov brend postao još veći". Apple posjeduje prava na svjetsko emitovanje za MLS, dok je Adidas ekskluzivni dobavljač dresova za MLS.

MLS i Apple razgovarali su o tome da Mesiju daju dio prihoda od pretplate na Appleov MLS Season Pass paket, navodi "Athletic". Apple je takođe nedavno sklopio ugovor s igračem o pokretanju dokumentarca u četiri dijela o njegovoj karijeri.

Ako Mesi stigne do Majamija, već ima gdje odsjesti. Kako prenosi "Real Deal", on posjeduje stan vrijedan pet miliona dolara u Sani Ijsls Biču, koji je prije iznajmljivao.

Planirani novi stadion Inter Majamija na mjestu starog terena za golf Melrise je u razvoju. Tim, djelimično u suvlasništvu Dejvida Bekama i nasljednika MasTeca, Horhea Masa, trenutno igra na stadionu "DRV PNK" u Fort Lauderdejlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije