Fudbal

Mihajlović ostaje tri nedjelje u bolnici, oglasio se doktor

Mihajlović ostaje tri nedjelje u bolnici, oglasio se doktor
Foto: N.N. | Mihajlović ostaje tri nedjelje u bolnici, oglasio se doktor

Slavni srpski fudbaler, a sada trener Bolonje, Siniša Mihajlović u ponedjeljak je primljen u bolnicu u Bolonji, 24 sata ranije nego što je to bilo planirano.

Mihajlović je dodao i da nema šta da čeka jer što se prije uhvati u koštac sa leukemijom, prije će da pobijedi se opasnu bolest. Doktori fudbalskog kluba iz Bolonje potvrdili su da je srpski stručnjak u ozbiljnoj situaciji, ali da je potpuno izliječenje moguće.

Medutim, Mihajlović će od početka morati da bude podvrgnut agresivnoj terapiji, koja podrazumijeva hemoterapiju i radioterapiju. Tek poslije nekoliko nedjelja daće prve procjene, ali doktori kažu da je u pitanju dugotrajno i komplikovano liječenje i da je neozbiljno davati bilo kakve komentare.

Od prvog dana Mihajlovića prati doktor Mikele Kavo, jedan od vodećih italijanskih stručnjaka i direktor Odeljenja za hematologiju Instituta "Santa Orsolo" u Bolonji.

Prva faza liječenja trajaće tri nedjelje, a fudbaler će sve vreme biti pod direktnim nadzorom profesora Kava.

“Ne mogu se izliječiti sve vrste leukemije, ali neke, čak i akutne, mogu da budu pobijeđene. Što je prije otkrijemo to smo u većoj prednosti. Čak i kod onih gdje nije moguće potpuno izliječenje, današnji lijekovi mogu značajno da produže životni vijek. Svi koji boluju od leukemije moraju da budu svjesni da živimo u periodu velikih naučnih dostignuća. Postoje veliki uspejsi u terapiji mnogih bolesti raka koštane srži. Danas radimo stvari koje su prije samo deset godina bile nezamislive. Nikad nismo bili u boljoj poziciji”, rekao je Kavo za italijansku "Republiku".

Ugledni list je njegove riječi tumačio kao vrlo ohrabrujuće, gotovo obećavajuće da će u Mihajlovićevom slučaju opaka bolest biti savladana. Kavo, međutim, nije želio konkretno da govori o srpskom treneru i njegovom stanju na početku liječenja.

“Moram da sačuvam apsolutnu diskreciju mog pacijenta. On je taj koji će odlučiti da li će, kada i koliko informacija podijeliti sa javnošću. Mogu samo da ponovim ono što govorim svim pacijentima. Nada u izlečenje jedan je od najvažnijih elemenata procesa liječenja, a u današnje vreme zaista imamo razloga za nadu”, istakao je Kavo.

Ugledni italijanski doktor objasnio je, takođe uopšteno, da je danas moguće odrediti personalizovanu terapiju.

“Postoje velike razlike u leukemijama, koje mogu biti hronične ili akutne. Ali danas postoji mogućnost odabira ciljanih lijekova i personalizaci je terapije, uz pomoć tehnika molekularne biologije. Naš institut je centar za upotrebu genetski modifikovanih limfocita za prepoznavanje i ubijanje ćelija raka. To omogućava da se prevaziđu neki problemi koji su se pojavili kod hemoterapije, posebno razvoj nekih otpornosti na lijekove”, naglasio je Kavo.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije