Fudbal

Milan Tegeltija predlaže povećanje broja stranaca

Milan Tegeltija predlaže povećanje broja stranaca
Foto: N.N. | Milan Tegeltija predlaže povećanje broja stranaca

Milan Tegeltija, predsjednik Fudbalskog kluba Borac predložio je povećanje kvote broja stranih igrača u klubovima M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine.

On je izrazio očekivanja da će čelnici Nogometnog / Fudbalski savez Bosne i Hercegovine razmotriti mogućnost povećanja broja. Na svom Twitteru pisao je o broju stranaca, poručivši kako je ograničavanja broja stranaca u ekipi ograničavajući faktor za napredak bh. fudbala.

„Fudbalski klub Borac u sadašnjem sastavu ima pet "stranaca" što je maksimum prema pravilniku Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Za podizanje kvaliteta klubova i lige i dovođenje ozbiljnih pojačanja to je ozbiljan ograničavajući faktor. Podizati kvalitet klubova i fudbala uz ograničenje pasošima igrača ograničava kvalitet klubova i lige“, napisao je Tegeltija

Istakao je da bi, prema sadašnjem pravilu, dovođenje dodatnih stranih igrača u redove Banjalučana stvorilo problem. 

„Ako klub kao Borac koji već ima pet stranaca dovodi nekog igrača "stranca" neki "stranac" iz postojećeg sastava mora da ide. Taj broj od pet stranaca od 18 igrača u protokolu ne omogućava da klubovi naprave kvalitativni iskorak s obzirom na relativno malu fudbalsku populaciju u BiH. Zabluda je da domaće škole fudbala mogu izbaciti dovoljan broj kvalitetnih igrača i na taj način podići kvalitet klubova i lige. Netačno je da se većim brojem stranaca ruši kvalitet domaćih igrača. Upravo suprotno, uz kvalitetne "strance" domaći fudbaleri dižu svoj kvalitet“, zaključio je Tegeltija.

Fudbalski klub Borac prošlu sezonu u M:tel Premijer ligi Bosne i hercegovine je okončao na drugom mjestu. Puleni trenera Vinka Marinovića tako su osigurali plasman u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije