Fudbal

Milan kupio kineski prevarant, prijeti im izbacivanje iz Evrope?

Milan kupio kineski prevarant, prijeti im izbacivanje iz Evrope?
Foto: N.N. | Milan kupio kineski prevarant, prijeti im izbacivanje iz Evrope

Kada je u aprilu Kineski milijarder, kako se tada predstavljao Li Jonhong, kupio Milan, mnogi su pomislili da će slavnom klubu sa San Sira vratiti stari ugled kakav zaslužuju kao drugi najtrofejniji evropski klub poslije Reala.

Tada su se mnogi pitali ko je čovjek koji je kupio klub od Silvija Berluskonija za 750 miliona evra. Mnogi su guglali, ali nisu ništa pretjerano mogli da nađu o njemu. Gotovo da niko nije čuo ništa o njemu u Italiji u vrijeme kada je trebalo da kupi Milan.

A ni u Kini nije bila bolja situacija, jer ga nije bilo na spisku najbogatijih Kineza.

New York Times je radio priču vezanu za njega i ističe da ne može da bude ni među 400 najbogatijih, jer se samo uspješno lažno predstavlja kao milijarder.

Navodi se da je većinu od 750 miliona evra, koliko je platio da preuzme Rosonere, pozajmio od američkog investicionog fonda, koji su u ugovor ubacili stavku da će postati vlasnici ukoliko im Kinez za godinu dana ne vrati novac.

Novi gazda Milana je tvrdio da je vlasnik rudarskog carstva, ali su američki novinari otkrili da rudnici zapravo uopšte nisu u njegovom vlasništvu. Prostorije njegove kompanije su prazne jer nije platio zakup. Prije četiri godine je kažnjen zbog lažiranja finansijskog izveštaja. Na službeni broj kompanije javlja se žena koja tvrdi da s njim nema nikakve veze s njim.

I njegova porodica ima istorijat prevara u biznisu. Prije desetak godina njegova porodica je prevarila više od 5.000 investitora. Ukupna vrijednost prevare je bila 57 miliona evra. Otac i brat su mu dobili zatvorske kazne, a on se izvukao. Sada je ponovo na teškom udaru.

Milan se tokom prelaznog roka razbacivao novcem, dovodio je igrače ''šakom i kapom''. Mnogi su mislili da će to biti tim koji će se boriti i za titulu, ali se realnost brzo pokazala poslije prve trećine šampionata, gdje Milan zauzima 7. mjesto i trenutno je daleko čak i od mjesta koje vodi u Ligu Evrope.

Može se reći još jedna promašena investicija, jer je na pojačanja potrošeno preko 200 miliona evra.

Mnogi finansijski aspekti poslovanja Milana bazirali su se na projektovanom uspjehu i učešću u Ligi šampiona naredne godine. Čak ni to ne bi bilo dovoljno da Milan izbjegne kazne. A pošto je i LŠ već sada skoro izgubljena (Roma na 4. mjestu bježi Milanu čak 11 bodova), pojavila se informacija da Milanu prijeti izbacivanje iz Evrope ukoliko i uspije da se domogne mjesta koje vodi u evropska takmičenja.

Podsjetimo, Milan se sa izbacivanjem iz Evrope suočavao i prije 10 godina, kada je utvrđeno da je klub umješan u aferu Kalčopoli sa namještanjem utakmica u Seriji A. Ipak su dobili pomilovanje i u kvalifikacijama za Ligu šampiona su igrali protiv Zvezde i eliminisali su je, a zatim i postali prvaci Evrope te sezone.

(telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije