Fudbal

Miralem Pjanić igra protiv Italije

Miralem Pjanić igra protiv Italije
Foto: N.N. | Miralem Pjanić igra protiv Italije

Miralem Pjanić, fudbalski reprezentativac BiH, ipak će imati pravo nastupa protiv Italije 11. juna u Torinu u meču kvalifikacija za plasman na Evropsko prvestvo 2020.

Apelaciona komisija Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) uvažila je žalbu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH na raniju odluku Disciplinske komisije, kojom je veznjak Juventusa prvobitno kažnjen zabranom igranja u dvije utakmice. Obistinila su se tako i predviđanja selektora "zmajeva" Roberta Prosinečkog, koji je najavio mogućnost da će bh. veznjaku biti ublažena kazna.

"Rekao sam da postoji mogućnost da kazna bude smanjena jer sam imao neke naznake. Očekivao sam da će kazna biti umenjena na samo jednu utakmicu zabrane igranja, N/FS BiH uložio je žalbu i iz svega smo izvukli najbolje moguće za nas u ovom trenutku", rekao je za "Nezavisne" Prosinečki.

Pjaniću je sankcija izrečena zbog crvenog kartona zarađenog u utakmici drugog kola kvalifikacija za Euro na stadionu "Bilino polje" u Zenici protiv Grčke. Preinačenom odlukom bh. reprezentativac pauziraće samo u gostujućem susretu trećeg kola s Finskom u Tempereu 8. juna.

"Super, zadovoljni smo! Jedan takav nogometaš u utakmici protiv reprezentacije kakva je Italija ne moram ni govoriti koliko je bitan za našu reprezentaciju. Razgovarao sam s Pjanićem. I njemu je sigurno motiv više da igra u toj utakmici na svom terenu, odnosno na stadionu svog kluba", istakao je Prosinečki.

Odluka Apelacione komisije UEFA neće donijeti veće izmjene po pitanju spiska reprezentativaca na koji je selektor izdiktirao 24 imena. Rade Krunić, koji je ove sezone odigrao 33 utakmice za Empoli, upisavši pet golova i šest asistencija, zbog povrede je definitivno otpisan za Finsku i Italiju. Zato broj ostaje isti i s naknadnim pozivom upućenim Pjaniću. Okupljanje "zmajava" je 31. maja, dok će Pjanić u bazu doći sa zakašnjenjem 3. juna.

"Neće se ništa mijenjati, niko neće biti otpisan od zdravih i spremnih nogometaša. Zvao sam ovog puta čak jednog više nego ranije, odnosno 24 igrača. Međutim, Rade Krunić definitivno će propustiti ovo okupljanje zbog povrede. Žao mi je jer je odlično igrao u Empoliju ove sezone, te zbog toga što bi i njemu s Italijom bila na neki način domaća utakmica. Takođe, bilo je problema sa zdravstvenim stanjem Gojka Cimirota i Amera Gojaka", istakao je Prosinečki.

Nakon odigrana dva kola bh. tim na trećem mjestu u Grupi J ima četiri boda zahvaljujući pobjedi protiv Jermenije i remiju s Grčkom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije