Fudbal

Mitrović oborio rekord Čempionšipa i osvojio titulu

Mitrović oborio rekord Čempionšipa i osvojio titulu
Foto: Adam Davy/PA via AP | Mitrović oborio rekord Čempionšipa i osvojio titulu

Napadač Fulama Aleksandar Mitrović oborio je rekord Čempionšipa po broju datih golova u jednoj sezoni, a njegov tim je obezbedio titulu u meču sa Lutonom.

Tim iz Londona je savladao Luton rezultatom 7:0, a Mitrović se dva puta upisao u strijelce čime je stigao do ukupno 43 gola u drugom rangu engleskog fudbala.

Rekord je do sada samostalno držao Gaj Vitingem koji ga je postavio u sezoni 1992/93 dok je nosio dres Portsmuta.

Međutim, Mitrović je još ranije postao rekorder novog formata Čempionšipa koji nosi to ime od 2004. Srpski napadač je oborio rekord koji je držao igrač Brentforda Ajvan Toni. Englez je u sezoni koja je prethodila ovoj stigao do 31 pogotka, ali je Mitrović davno prešao tu brojku.

Mitrović je mrežu protivnika prvi put zatresao u 62. minutu kada je dobio loptu u šesnaestercu, lako se riješio protivničkog igrača i rutinski savladao golmana Lutona.

Na drugi gol se čekalo sve do drugog minuta nadoknade kada su gostujući igrači napravili grešku na sredini terena. Loptu je pokupio Hari Vilson i krenuo u kontru, a potom i nesebično proigrao Mitrovića koji iz ovakvih pozicija ne promašuje.

Pored individualnih uspjeha igrača, prvi gol Fulama na meču sa Lutonom koji je postigao Tom Kerni je bio njihov stoti u ligi, te je londonska ekipa postala prva u istoriji drugog ranga engleskog fudbala koja je stigla do trocifrenog broja datih golova. Stoga su na pravi način okončali meč u kom su i matematički obezbijedili titulu u ovom takmičenju, dok je promocija u Premijer ligu odavno riješeno pitanje.

Mitroviću sada preostaje utakmica protiv Šefild junajteda u narednom kolu kako bi se dodatno osamio na listi najboljih strijelaca svih vremena u ovom takmičenju.

(B92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije