Fudbal

Mladen Bosančić: Sloboda je urušena

Mladen Bosančić: Sloboda je urušena
Foto: N.N. | Mladen Bosančić: Sloboda je urušena

Sloboda nije zaslužila da naredne godine 110. rođendan proslavi u ovakvom stanju, kazao je Mladen Bosančić, bivši fudbaler nekoliko bh. Klubova, među kojima je i sportski kolektiv iz Novog Grada, za koji kaže da je urušen, kako na sportskom, tako i na organizacionom i finansijskom planu.

On je, kaže, u grupi građana koja želi dobro Slobodi i da je nedopustivo da jedan od najstarijih klubova u BiH tavori na niželigaškim granama. Sloboda je trenutno član Druge lige Republike Srpske, nalazi se u donjem dijelu tabele i prijeti joj ispadanje u niži rang.

"Sloboda je ponos i ogledalo Novog Grada i ikona sporta u RS i zaslužuje da bude prva u ovoj državi. Ipak, klub je urušen u tolikoj mjeri da ima samo 12 kadeta i sedam juniora i oni igraju za seniorski sastav, juniorski sastav ne postoji. U pogonu Slobode fudbal trenira samo 20 djece, što je nedopustivo. Uskoro kreću školske ekskurzije i nikoga nije briga ko će da igra utakmice", kaže Bosančić i dodaje:

"Kada sam 2007. kao direktor kluba otišao iz Slobode ostavio sam je na prvom mjestu, a pogledajte gdje je sad. Bio sam spreman da pomognem klubu kada je bila posljednja sjednica Skupštine prošle godine. Napravio sam program o ozdravljenju i omasovljenju kluba i bio predložen za predsjednika, ali sam bio onemogućen. Nudio sam i finansijsku injekciju da pomognem, da osposobimo klub da radi, ali uzalud, pa sam morao da odustanem."

On ističe da Sloboda i na finansijskom planu stoji loše.

"Imam završne račune Slobode iz APIF-a i tu vidim da je Sloboda najbogatiji klub sa dobiti od 166.923 KM za 2017. Ne postoji klub s tolikim profitom. Međutim, novac je neovlašteno podizan s računa i došlo se do situacije da je Sloboda danas dužna više od 200.000 KM  po osnovu poreza, neplaćene električne energije, vode, obaveza prema dobavljačima... Poslao sam sve ovo na adresu nadležnih institucija neka one ovo istraže. Pokrenuta je inicijativa za vanrednu sjednicu Skupštine jer je ovo stanje neodrživo", naveo je, između ostalog, Bosančić, koji je dodao i da su pojedini ljudi iz Uprave kluba prebacivali novac svojim kompanijama te da je bilo i namještaljki zbog dobiti na kladionici. 

Predsjednik kluba Mirko Zgonjanin kaže da mu nije jasno koji su motivi Bosančića za ovakve istupe i da će odgovoriti na sva pitanja.

"Svi dobronamjerni su dobrodošli u Slobodu. Dođite kod mene, odgovoriću vam na sva pitanja i pokazati sve dokaze, nemam šta da krijem. Uradili smo dosta toga da ojačamo igrački kadar, a na polusezoni smo htjeli da dovedemo pojačanja ali nismo uspjeli. Nažalost, jedno su želje, a drugo realnost, a ona je takva da se trenutno borimo za opstanak", kaže Zgonjanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije