Fudbal

Mladi Španac postao najskuplji golman u istoriji

Mladi Španac postao najskuplji golman u istoriji
Foto: Čelsi | Mladi Španac postao najskuplji golman u istoriji

Čelsi je u srijedu kasno naveče potvrdio da je od Atletik Bilbaa kupio golmana Kepu Ariazabalagu (23) za 80 miliona evra.

Mladi Španac je tako postao najskuplji golman u istoriji i tu titulu nakon samo nekoliko nedjelja preoteo Alisonu Bekeru, koji je ovog ljeta prešao iz Rome u Liverpul za 63 miliona evra.

Ariazabalaga je potpisao ugovor s Čelsijem do 2025. godine. Nije poznato koliko će zarađivati, ali sigurno osjetno više od 3,3 miliona evra koliko ga je plaćao baskijski prvoligaš.

"Jako puno faktora uticalo je na moju odluku da odaberem Čelsi. Sve titule, grad, saigrači, Premijerpip. Presretan sam što sam ovdje i ponosan sam što klub ima toliko povjerenja u mene", rekao je Ariazabalaga koji bi mogao debitovati već u subotu u gostima kod Hadersfilda.

Kepa je tako u Čelsi stigao kao zamjena za Tiboa Kurtou, koji je sinoć za 40 miliona evra otišao u Real Madrid. I Ariazabalaga je ove godine umalo završio u Madridu. U januaru je Real bio jako blizu njegovog transfera, ali je posao propao iako su se klubovi načelno dogovorili za odštetu od oko 20 miliona evra. Kad je bilo jasno da će Kepa ostati u Bilbau, klub mu je ponudio novi, sedmogodišnji ugovor za 3,3 miliona evra po sezoni koji je ovaj i potpisao.

Ali svima je bilo jasno da neće svih sedam godina odraditi u Atletiku. Važnije je bilo to što je klub u ugovor uvrstio klauzulu od 80 miliona evra kojom je mislio zadržati svog golmana, ali kad je ostao bez Kurtoe, Čelsi nije razmišljao ni sekunde i aktivirao je klauzulu.

Mladi, 190 centimetara visoki Bask, dijete je Bilbaa i u Atletik je došao s deset godina. Bio je na pozajmicama u Baskoniji, Ponferadini i Valjadolidu prije nego što je u septembru 2016. godine debitirao za prvi tim Atletika.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije