Fudbal

Mladić iz BiH zaigrao za Nejmarov tim na turniru u Brazilu

Mladić iz BiH zaigrao za Nejmarov tim na turniru u Brazilu
Foto: Tuzlanski.ba | Mladić iz BiH zaigrao za Nejmarov tim na turniru u Brazilu

Vinko Kalfić je kao bh. predstavnik zaigrao za globalni Nejmarov tim "Jr's Global Five" na takmičenju koje je nedavno održano.

"Proveo sam osam nevjerojatnih dana, a Brazil me po mnogo čemu oduševio. Prva dva dana proveo sam u Sao Paulu, jednom od najmnogoljudnijih svjetskih gradova, gdje sam uživao u brazilskoj atmosferi navijanja budući da je upravo tada igrano južnoameričko finale u nogometu između Brazila i Perua. Sljedećih šest dana bio sam u Guaruji u hotelu smještenom uz samu plažu Atlantskog okeana te sam uživao u čaroliji buđenja na brazilski način", kaže Vinko.

"Neymar Jr's Five" fudbalski turniri se igraju u više od 40 zemalja svijeta i pobjednici iz svih država svoje predstavnike šalju na svjetsko finale u Brazil. BiH je do sada dva puta imala svoj tim na svjetskom finalu.

Kalfić je otkrio šta ga je posebno oduševilo.

"Poseban dojam na mene ostavili su Brazilke i Brazilci svojom pristupačnošću, njihovim uživanjem u svakom trenutku te u njihovoj slobodi. Na brazilskim plažama možete vidjeti ljude koji potpuno slobodno uživaju igrajući nogomet, odbojku ili pak baveći se nekim drugim sportom", naglašava on za "Tuzlanski.ba".

Potom je govorio o takmičenju.

"Turnir se održavao dva dana te sam vrlo zadovoljan svojim, ali i nastupom cijele moje ekipe koja se po prvi put susrela i po prvi put zajedno trenirala upravo u ovoj zemlji. Na takmičenju je bio velik broj mladih s izrazitim nogometnim talentom, te je svako imao priliku pokazati svoj talent i nogometne vještine", priča ovaj mladić.

Vinko je u najvaćeoj državi u Južnoj Americi imao priliku da upozna zvjezdu PSŽ-a i reprezentativca Brazila – Nejmara.

"Upoznao sam igrača po kojem se turnir i zove. Fotrografisali smo se i vidio sam iz prve ruke kako se takva zvijezda nosi sa sasvim nepoznatim ljudima i sportskom euforijom. Bez obzira što je Nejmar uspješan nogometaš na najvišoj svjetskoj razini, u razgovoru i susretnu s nama djelovao je u potpunosti kao jedan od nas koji je i na ovom turniru, baš kao i mi, došao dati sve najbolje od sebe. Susret i razgovor s njim je bio iznimno opušten te je izgledalo kao da se poznajemo dugo. Kada sjedite pored njega i razgovarate, shvatite da je potpuno jednostavan te da je i dalje ostao dijete jedne jednostavne četvrti Brazila", tvrdi Vinko.

Dodaje da je iskustvo Brazila, turnira Red Bull Neymar Jr's Five te upoznavanje Nejmara i mladih iz cijelog svijeta zaista jedno nezaboravno iskustvo koje će trajno ostati kao jedna prelijepa uspomena.

"Bilo je to jedno iznimno i neprocjenjivo iskustvo te je veoma zanimljivo upoznati ljude iz mnogih dijelova svijeta, družiti se s njima i raditi ono što volim. Moju ekipu činilo je još šest mladih osoba s kojima sam se ujedno i najviše družio, a budući da je turnir prijateljskog karaktera, upoznao sam i družio se i s mladima iz drugih ekipa. S članovima moje ekipe i nakon povratka iz Brazila svakodnevno se čujem preko društvenih mreža te, kako stvari stoje, nadam se da ćemo se opet vidjeti negdje. Možda u njihovom kraju svijeta Australiji, SAD-a, Francuskoj, Gvajani, Belgiji, a možda opet u Brazilu ili u Bosni i Hercegovini", rekao je Vinko.

Vinko živi u Čapljini gdje sanja svoje fudbalske snove i igra za futsal tim Zrinjski. O ambicijama kluba u novoj sezoni kaže:

"Cilj je isti – što bolji plasman te pokušaj napadanja i osvajanja prvog mjesta. To nije uopće lako pored ekipe kao što je FC Mostar SG koja posjeduje puno odličnih igrača i iz godine u godinu predstavlja Bosnu i Hercegovinu na dobar način u evropskom takmičenju, ali i ostale sjajne ekipe. Upisao sam studij elektrotehnike na Sveučilištu u Mostaru, a u oktobru upisujem drugu godinu studija. Moje želje su da i dalje nastojim usklađivati studentske obaveze i sportske aktivnosti", zaključio je Kalfić.

(Tuzlanski.ba) 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije