Fudbal

Moguće kazne do 10.000 KM za klubove PLBiH zbog nepoštovanja mjera

Moguće kazne do 10.000 KM za klubove PLBiH zbog nepoštovanja mjera
Foto: N.N. | Moguće kazne do 10.000 KM za klubove PLBiH zbog nepoštovanja mjera

Kazne od 3.000 do 10.000 KM čekaju klubove M:tel Premijer lige Bosne i Hercegovine ukoliko se ne budu pridržavali mjera zaštite od kovida19, uključujući i situacije kod potencijalnog vraćanja navijača na tribine.

Navijači u BiH već više od pola godine čekaju povratak na tribine, a kada se to i desi moraće se i dalje strogo pridržavati mjera. Distanca na tribinama, prisustvo ne više od 10 posto ljudi od ukupnog kapaciteta stadiona, odnosno maksimalno 500 gledalaca po jednoj tribini ili najviše 2.000 navijača ukoliko je riječ o većem stadionu  samo su neka od pravila. U protivnom će kroz sankcije morati reagovati Nogometni/Fudbalski saveza BiH.

"Klubovi su ti koji su organizatori utakmica. Organizator je dužan da provodi sve mjere po nalogu Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, a N/FS BiH mjere nalaže po nalogu države, odnosno nadležnih organa. U slučaju nekih propusta predviđene su novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM. To je precizirano definisano kovid protokolom, koji je usvojen od strane Izvršnog odbora N/FS BiH", pojasnio je Miodrag O. Lale, predsjednik Komiteta za takmičenje N/FS BiH.

Vraćanje publike na tribine zavisiće od odluke kriznih štabovia Republike Srpsek i Federacije BiH. Štab za vanredne situacije Republike Srpske na posljednjoj sjednici je razmatrao epidemiološku situaciju i produžio sve ranije propisane mjere zaštite za još 14 dana. To znači da se publika na tribine neće vratiti najmanje do 28. septembra.

"Nije garancija da ćemo i 28. septembra imati navijače na tribinama. Znači, odluka Štab za vanredne situacije RS je da do 28. ostaju sve dosadašnje mjere, a to ne znači da neće biti produžene dalje. Sve zavisi od toga kako će se ponašati kovid, odnosno sve zavisi od nas samih, od našeg ponašanje u cjelini. Da smo svi malo više disciplinovani vjerovatno bismo ga savladali dosad u većoj mjeri. Iz Federacije BiH još nismo dobili neku novu odluku po pitanju povratka navijača", kazao je Lale.

Većina klubova s nestrpljenjem čeka povratak publike, prije svega oni koji tradicionalno uživaju podršku velikog broja svojih simpatizera, među kojima su svakako Borac, Željezničar, Sarajevo, Velež, Zrinjski, Sloboda, Široki Brijeg...

"FK Željezničar se raduje i priželjkuje što brži povratak navijača na tribine uz poštovanje svih preporuka nadležnih institucija. 'Željo' je najpopularniji i najgledaniji klub u Bosni i Hercegovini, a naši navijači prave najbolju atmosferu na stadionu, koja bi našem timu dala još veći kvalitet i motiv u ostvarivanju najboljih rezultata. Ponavljam, naša želja su navijači na tribinama, ali uz dobru analizu odgovornih i kompetentnih institucija, jer je zdravlje sviju nas na prvom mjestu", istakli su za "Nezavisne" iz FK Željezničar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije