Fudbal

Musemić upisao 150. jubilarnu pobjedu: Mogla je i koja titula više, ali...

Musemić upisao 150. jubilarnu pobjedu: Mogla je i koja titula više, ali...
Foto: N.N. | Musemić upisao 150. jubilarnu pobjedu: Mogla je i koja titula više, ali...

Pobjeda nad Zvijezdom 09 od 3:1, koja je Sarajevu obezbijedila da prezimi na prvom mjestu Premijer lige, bila je jubilarna 150. za Husrefa Musemića na klupi tima sa "Koševa".

Proslavljeni fudbaler i trener "bordo" tima već odavno je ušao u istoriju kluba, prošle godine postao je trener sa najviše pobjeda u istoriji koševskog premijerligaša, a ove godine premašio je brojku od 250 utakmica na klupi. Statistika legendarnog stručnjaka, koji je vjerovatno rekorder i po broju pobjeda u Premijer ligi, impresivna je. Ostvario je 122 trijumfa u Premijer ligi, 17 u Kupu BiH, dok je preostale ostvario u evropskim takmičenjima.

"Iskreno, nisam znao za taj podatak, u svakom slučaju godi, a imaćete šta pisati kad umrem. Još malo biće i 300. utakmica na klupi", kaže strateg Sarajeva.

Sve je počelo 2001. godine, kada je s klupe predvodio svoje izabranike do pobjede nad Širokim Brijegom (2:0), a u istoj sezoni ostvario je i rekordnu pobjedu od 8:0 nad Krajinom. Zanimljivo je da je Musemić slavio protiv 46 različitih protivnika, a najviše pobjeda (10) ostvario je nad aktuelnim bh. prvakom Zrinjskim.

"Nije malo dobiti 150 utakmica, možda je moglo i bolje. Mogla je, možda, biti na kontu i neka titula više, sad ne znam koliko je do mene, posebno u periodu kada je Premijer liga startala. Danas je malo drugačije, sve je transparentnije i ima biše sportskog i fer-plej duha", naglašava Musemić.

Do ovih impresivnih brojki stigao je u svojih rekordnih pet mandata kao trener Sarajeva. Prvi je započeo 14. juna 2001. godine, kada je, skupa sa Predragom Pašićem i Agimom Nikolićem, šest kola prije kraja sezone 2000/01. preuzeo klupu Sarajeva, s kojim je osvajao tri šampionske titule, prvu kao igrač i najbolji strijelac tima 1985. godine, drugu kao pomoćni trener 1999. godine, te treću kao šef stručnog štaba 2007. godine, a tome treba dodati i osvojeni Kup BiH u sezoni 2004/05.

Musemić je na dobrom putu da još više upotpuni riznicu trofeja s obzirom na to da Sarajevo ove sezone igra sjajno, te ima pet bodova viška u odnosu na Zrinjski.

"Da nam je neko prije sezone rekao da će biti ovakvo stanje, objeručke bismo ga prihvatili. Da li je mogla biti veća razlika, ne znam, ne treba se žaliti. Imamo prednost koja nije specijalno velika, ali ni mala. Želimo u subotu savladati Čelik i da odemo na pauzu u što boljem raspoloženju", zaključio je Musemić, koji bi do kraja sezone trebalo da obori još jedan rekord te da postane stručnjak sa najviše utakmica na klupi Sarajeva.

Na prvom mjestu nalazi se Miroslav - Meho Brozović, koji je u 290 navrata predvodio tim sa "Koševa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije