Fudbal

Najbogatiji klubovi svijeta PSŽ i Siti kreću po trofej Lige šampiona

Najbogatiji klubovi svijeta PSŽ i Siti kreću po trofej Lige šampiona
Foto: N.N. | Najbogatiji klubovi svijeta PSŽ i Siti kreću po trofej Lige šampiona

Fudbaleri Pari Sen Žermena danas protiv Briža igraju meč prvog kola grupne faze Lige šampiona, a ljubitelji fudbala će prvi put imati priliku da u najjačem klupskom takmičenju vide jednog od najboljih fudbalera svih vremena Lionela Mesija u dresu koji nije onaj (Barselone) koji je nosio u protekle dvije decenije.

Nema sumnje da će PSŽ ove sezone biti jedan od najpraćenijih klubova na svijetu što zbog slavnog Argetinca, što zbog činjenice da u njemu igraju neki od najskupljih i najboljih igrača svijeta. Osim Mesija, tu se prvenstveno misli na Kilijana Embapea, zvanično najskupljeg igrača planete, i Brazilca Nejmara.

Parižani su za formiranje aktuelnog tima ukupno izdvojili sumu od 939 miliona evra (treba imati u vidu da su najnovija pojačanja došla kao slobodni igrači) i bez sumnje će i ove sezone biti jedan od glavnih pretendenata za osvajanje "ušatog" pehara, pri čemu bi novoformirani napadački trio trebalo da im bude glavni adut na putu ka ostvarenju tog cilja. Francuski tim zaista raspolaže velikim fondom kvalitetnih fudbalera, ali je pitanje koliko će vremena biti potrebno i da li će se ovi sjajni individualci, a pogotovo pristigla pojačanja, uklopiti u timsku cjelinu.

Činjenica je da je Liga šampiona specifično takmičenje, u čijoj eliminacionoj fazi slabosti ispoljene u jednoj lošoj večeri najčešće imaju fatalne posljedice. Da stvari budu teže, žrijeb ih je smjestio u istu grupu s prvi favoritom ovog takmičenja Mančester Sitijem.

Engleski tim, baš kao i njegov francuski rival, žarko želi da konačno epitet favorita opravda dragocjenom titulom, a iako će po običaju jurišati na sve moguće trofeje, jasno je da je ovaj s UEFA znakom prioritet.

Čak i superkompjuter daje Sitiju najviše šansi za trijumf - 16%, slijedi Bajern sa 11 i aktuelni šampion Čelsi sa devet odsto. Iako javnost kaže da će PSŽ i Mesi podići trofej, superkompjuter kaže da je šansa za to četiri odsto. Zbog svega navedenog nema sumnje da će treneri Sitija Pep Gvardiola i PSŽ-a Maurisio Poketino biti pod velikim pritiskom da dva navredna fudbalska kolektiva na svijetu (Siti - 1,4 milijarde i, PSŽ 998 miliona) konačno popnu na krov Evrope. Naravno, mjesto ima samo za jedan tim, a bez obzira na njihove ekipe pune superzvijezda bilo bi nepromišljeno iz šampionske računice izbaciti prošlogodišnjeg pobjednika Čelsi, njegovog prethodnika Bajern ili fudbalske gigante poput Reala, Mančester junajteda, Liverpula pa i Barselone.

Ono što je zanimljivo je da prvo kolo sezone 2021/2022. u grupama A, B, C i D donosi nekoliko velikih derbija. I dok Siti i PSŽ imaju ne tako zahtjevne zadatke na otvaranju (Siti na startu igra s Lajpcigom), biće posebno interesatno vidjeti okršaj Intera i Reala te Liverpula i Milana.

Parovi 1. kola, od 18.45: Bešiktaš - Borusija Dortmund, Šerif - Šahtjor, od 21: Atletiko - Porto, Briž - PSŽ, Inter - Real, Liverpul - Milan, Mančester Siti - Lajpcig i Sporting - Ajaks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije