Fudbal

Nakon 17 kola Premijer lige: Sarajevo najubojitije

Nakon 17 kola Premijer lige: Sarajevo najubojitije
Nakon 17 kola Premijer lige: Sarajevo najubojitije

Fudbalska lopta na premijerligaškim terenima BiH bi za vikend trebalo posljednji put da se kotrlja ove godine. Utakmicama 18. kola, ako to vrijeme dozvoli, u subotu i nedjelju završiće se jesenji dio BH Telecom Premijer lige BiH.

U dosadašnjem dijelu sezone su postignuta 302 pogotka. Najviše su mrežu protivničkog tima tresli fudbaleri Sarajeva, koji su 36 puta pogađali cilj. S druge strane, najnefikasnija ekipa u ligi je Velež, koji drži fenjer tabele. "Rođeni" su postigli samo osam golova. Najmanje poraza imaju Sloboda i Široki Brijeg, koji su po dva puta teren napuštali pognutih glava. Najbolju odbranu ima Zrinjski, čija odbrana je kapitulirala samo šest puta. U ovom parametru je ubjedljivo najlošija Drina, koja je primila čak 42 pogotka. Velež drži još jedno vodeće mjesto u statističkim parametrima. Naime, "rođeni" su jedini tim koji nije osjetio slast pobjede na domaćem terenu. Pet ekipa nije dopustilo da gosti odnesu cijeli plijen sa njihovog terena, a to su Čelik, Sloboda, Zrinjski, Široki Brijeg i Mladost Doboj Kakanj. Ipak, najviše bodova na svom terenu je osvojilo Sarajevo (24), koje je i najefikasnija domaća ekipa sa 25 golova. Odbrana Zrinjskog je dominantna "Pod Bijelim brijegom" s obzirom na to da su svojim protivnicima dopustili da samo jednom pogode njihovu mrežu. Drina drži primat kada su u pitanju primljeni golovi na strani. Ekipa iz Zvornika je primila čak 31 pogodak, i to najviše u prvom kolu kod Sarajeva, kada je poražena s 1:6. Dva puta su primali po pet pogodaka, i to kod Širokog Brijega i Zrinjskog.

Najbolja gostujuća ekipa je Radnik. Tim iz Bijeljine jedini nije pognute glave napustio gostujući teren. U osam susreta imaju skor od pet pobjeda i tri remija uz samo dva primljena pogotka. Tri ekipe ove jeseni nisu osjetile slast pobjede na strani, a to su Drina, Čelik i Borac, s tim da je Drina jedina upisala svih devet poraza. Najefikasnije na strani je Sarajevo, koje je metu domaćina pogađalo 11 puta. Najmanje golova na strani je postigao Borac. Banjalučani su postigli samo dva pogotka.

Zanimanje gledalaca čini se nikad nije bilo manje nego ove jeseni. Odigrano je 136 utakmica koje su ukupno pratile oko 193.000 navijača. To je brojka koju možemo da vidimo u, recimo, tri utakmice u Engleskoj, Njemačkoj ili Španiji.

Najgledanije je bilo 5. kolo, koje je na tribine bh. stadiona privuklo 18.200 gledalaca, a najslabije gledano bilo je 16. kolo, u kojem su osam susreta ukupno s tribina posmatrale 4.000 gledalaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije