Fudbal

Navijači: Baloteli, ne možeš biti kapiten jer si crn

Navijači: Baloteli, ne možeš biti kapiten jer si crn
Foto: N.N. | Navijači: Baloteli, ne možeš biti kapiten jer si crn

Italijanski fudbalski reprezentativac Mario Baloteli ponovo je na udaru rasista, koji su mu poručili da ne žele da on bude kapiten njihove reprezentacije, jer je crn.

Baloteli se nakon četiri godine vratio u reprezentaciju Italije i to spektakularnim golom protiv Saudijske Arabije u Sent Galenu.

Ali, tokom meča, neki italijanski navijači su na tribinama stadiona u Švajcarskoj razvili transparent sa natpisom: "Moj kapiten je italijanske krvi".

Riječ je o poruci, prema kojoj Baloteli ne bi trebao da nosi traku "azura".

Baloteli je u više navrata rekao da je imao velikih problema zbog boje kože.

"Gazeta dello sport" citira dijelove knjige "Demoni", u kojoj Baloteli navodi predrasude i uvrede koje ga zbog boje kože prate od najranijeg djetinjstva.

Baloteli u knjizi ističe da je "u Italiji često odvratno biti crnac".

"Osamnaest godina su mi zatvarali vrata, ne samo što se tiče zahtjeva za italijansko državljanstvo, nego i u vezi sa prihvatanjem u društvu. U školi, kada bi nešto nestalo ili bilo ukradeno, uvijek sam bio prvi osumnjičeni", navodi Baloteli.

On ne može da zaboravi događaj iz djetinjstva koji ga i danas proganja.

"Jedva sam dočekao da napišem školski zadatak jer sam znao da će me mama pustiti da igram fudbal. Ali, kada sam došao na igralište ostala djeca mi nisu dala da se priključim.

Pitao sam ih zašto, a odgovor je bio: `Zato, Mario, što si crn`", navodi Baloteli, koji je i danas meta rasista u Italiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije