Fudbal

Nejasna slika u vezi s TV pravima pred početak BHT Premijer lige BiH

Nejasna slika u vezi s TV pravima pred početak BHT Premijer lige BiH
Foto: Ilustracija | Nejasna slika u vezi s TV pravima pred početak BHT Premijer lige BiH

Samo nekoliko dana uoči početka sezone u BHT Premijer ligi BiH još je nejasna situacija u vezi s TV pravima, odnosno hoće li još neka TV stanica osim Moje TV i BHT 1 prenositi utakmice najelitnijeg bh. klupskog takmičenja. U klubovima poput Borca, Krupe i Radnika se nadaju da će doći do dogovora koji je u interesu fudbala u BiH.

Pojedini klubovi uputili su molbu na adresu N/FS BiH da se da prostor i drugim operaterima koji bi prenosili susrete koji neće biti na Mojoj TV i BHT, koji će vršiti većinu prenosa s obzirom na to da će se nova sezona i ove godine zvati po BH telekomu.

Iz Borca su istakli da još nisu postigli dogovor sa bh. kućom fudbala, ali su pružili ruku Savezu.

"Spremni smo na dogovor, ali moramo da ispoštujemo i sponzore sa kojima smo potpisali ugovore jer ne želimo da ih obmanemo. Pozivamo ih da dođu u Banjaluku da se dogovorimo. Ne bismo se bunili da utakmice prenosi bilo koja televizija koja ima nacionalnu frekvenciju, ali, ponavljamo, spremni smo na pregovore. Kako god bilo ne možemo im dati ekskluzivna prava na prenose, a sad je na Savezu da li će nas prisiliti da to potpišemo jer svojevoljno nećemo upravo zbog sponzora", kazali su nam sa Gradskog stadiona, gdje su dodali da imaju informacije da na ovakav prijedlog nisu pristali niti Zrinjski, Sarajevo, Široki Brijeg i Krupa.

Sličnog mišljenja je i drugi banjalučki klub koji se takmiči u BHT Premijer ligi - Krupa.

"Smatramo da je ponuda BH telekoma korektna i da je danas teško dobiti da liga ima sponzora. Isto tako mi smo na adresu Saveza uputili molbu, odnosno tražili uslove nešto slično kao i Borac, a to je da se ostavi prostor i za druge, neke lokalne TV stanice, kao i Sport klub ili Arena sport. Nije sve u menadžmentu ili reklami. Svako ima želju da ih i kroz druge kanale prati petnaestak miliona ljudi", kaže Dragomir Ilić, jedan od čelnika Krupe, koji je zatim dodao:

"Još čekamo odgovor iz Saveza. Mislim da bi bilo u redu da utakmice koje ne idu u prenos na platformi Moja TV mogu prenositi drugi TV kanali."

Trenutna situacija je takva da će javnost utakmice Premijer lige BiH uglavnom pratiti putem platforme Moja TV (uz jednu putem BHT-a). Dok je Borac odbio ovu ponudu, iz bijeljinskog Radnika su je prihvatili, ali isto tako zatražili da se ostavi mogućnost za druge TV kuće.

"Ponudu smo prihvatili, ali isto tako smo za to da N/FS BiH posreduje između BHT telekoma, koji ima ekskluzivna prava za prenose, i drugih, odnosno da se odredi neka pristupačna cijena za Arenu sport ili Sport klub da prenose neke utakmice. To bi bilo svima u interesu", kazao je generalni sekretar bijeljinskog Radnika Nebojša Tomić.

Juče smo pokušali dobiti i reakciju iz bh. kuće fudbala, ali nismo je dobili jer se niko nije javljao na telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije