Fudbal

Nekada derbi sezone, danas dva različita svijeta: Borac dočekuje Želju

Nekada derbi sezone, danas dva različita svijeta: Borac dočekuje Želju
Foto: N.N. | Nekada derbi sezone, danas dva različita svijeta: Borac dočekuje Želju

U Premijer ligi Bosne i Hercegovine 12. kolo bilo je izuzetno efikasno pa je u pet mečeva postignuto 15 pogodaka, što je svakako nešto što se rijetko viđa u BiH fudbalu. Štaviše, kolo nije kompletirano jer će zavjesa na ovu rundu biti spuštena u Banjaluci, okršajem Borca i Željezničara (18.00 časova).

Nekada su dueli ova dva tima privlačili veliku pažnju i važili za derbi sezone, ali su se stvari u međuvremenu umnogome promijenile, pa se bukvalno sada može reći da će to biti okršaj dva dijametralno suprotna protivnika.

Sa jedne strane, aktuelni šampion koji igra u sjajnoj formi i sa kvalitetnim imenima u sastavu, a sa druge, Željezničar koji se ove sezone bukvalno pati sa "jedva skrpljenim" timom.

BORAC POBJEĐUJE - MOZZART KVOTA 1,65

Domaći su trenutno na petoj poziciji sa 16 bodova, ali im za plasman pred odlazak na reprezentativnu pauzu mnogo zavisi od današnjeg duela.

Naime, eventualna tri boda donijela bi banjalučanima treću poziciju, a uz to imali bi utakmicu manje, pa bi se sigurno uključili u trku za sam vrh tabele. To svakako može biti veliki uspjeh, budući da je start sezone bio katastrofalan, gdje je Borac jedno vrijeme grcao na posljednjem mjestu.

Međutim, promjena trenera Zorana Milinkovića bila je svojevrsna šok terapija, pa su Banjalučani sa Nemanjom Miljanovićem došli i bolji rezultati.

Borac polako počinje da dobija obrise one ekipe koja je prošle sezone sijala strah i trepet po premijerligaškim terenima. U posljednjih šest utakmica upisali su pet pobjeda, računajući i Kup BiH, pa je evidentno da je forma na visokom nivou što sigurno domaće svrstava u red favorita,

ZBIR GOLOVA NAJMANJE 2 - KVOTA 1,43

Nastavak pozitivnog niza priželjkuje i strateg Borca Nemanja Miljanović.

"Želimo da nastavimo naš uspješni niz. Neće biti lagano, igramo na domaćem terenu protiv jednog od velikana u BiH. Željezničar je pretrpio određene promjene u timu, zbog čega je glavni cilj konsolidacija kao i promovisanje mladih igrača. Ali naravno to ne znači da su bez ambicija i da žele da ostvare što bolje rezultate. Na drugoj strani, mi smo u dobroj seriji rezultata, bez poraza smo i želimo da sa nova tri boda napravimo dodatni iskorak prema vrhu i da ovu pozitivnu seriju završimo na najbolji način", istakao je Miljanović.

Sa druge strane, Željezničar u ovom trenutku nije ni blijeda sjenka ekipe sa reputacijom koju inače u BiH fudbalu ima sarajevski tim. U sezonu se krenulo bez ikakvih očekivanja. Jedini cilj jeste konsolidacija kluba i promovisanje mladih igrača, pa i ne treba da čudi što Željo bilježi ne baš sjajne rezultate.

Uspio je Tomislav Ivković nekako da "skrpi" tim na samom startu, a njihove ambicije uglavnom su pobjede na domaćem terenu, dok su kao gosti ove sezone većinom bezopasni. Svjesni su toga i u taboru Plavih sa Grbavice, pa je za očekivati da i večeras plan bude da se pruži dostojan otpor mnogo kvalitetnijem rivalu, iako je nekad u ovakvim utakmicama odnos snaga uglavnom bio na strani Željezničara.

Da stvar za goste bude gora, nedostajaće Luka Juričić, Vedran Vrhovac i Omar Beća, pa će ionako mladi tim Želje biti još mlađi na Gradskom stadionu, što je i najavio Ivković.

BORAC POSTIŽE PRVI GOL ALI ŽELJEZNIČAR POBJEĐUJE - KVOTA 24,0

"Derbi igramo protiv aktuelnog prvaka države, ekipa koja ima vrlo dobar kvalitet, odlične pojedince, ali idemo u Banjuluku bez straha, idemo se nadigravati, tražiti da budemo bolji od protivnika i da ostvarimo pozitivan rezultat. Gledao sam Borac, imaju četiri pobjede i dvije neriješene u zadnjih šest utakmica. Došao je novi trener, igraju na rezultat. Ne srljaju, čekaju grešku protivnika, imaju lukavog napadača Vranješa, koji zna ući iza leđa štoperima, iskoristiti prostor, imaju ovog Grka koji je izuzetno opasan, bez obzira na slabiju realizaciju. Što se tiče nas, meni nikada ne fale igrači. Takav sam trener, da se nikada ne sjetim onih kojih nema. Jedino fale oni koji su tu. Ja cijenim i respektujem sve igrače, i to je samo šansa za one koji su manje igrali da pokaže šta znaju", poručio je Ivković.

Posljednji meč ova dva rivala koji je igran u Banjaluci u novembru prošle godine, okončan je sa čak sedam pogodaka. U jednom od najljepših mečeva sezone Borac je trijumfovao sa 4:3.

Pogledaj ostale kvote kladionice MOZZART.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije