Fudbal

Nizozemska, Norveška i Turska u borbi za prvo mjesto

Nizozemska, Norveška i Turska u borbi za prvo mjesto
Foto: Facebook | Nizozemska, Norveška i Turska u borbi za prvo mjesto

Fudbalske reprezentacije Nizozemske i Norveške posljednjeg dana grupne faze kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru odigraće definitivno najvažniju utakmicu u Roterdamu. Ovaj meč će kao i susret Crne Gore i Turske otkriti ko će kao prvoplasirani iz grupe G otići direktno na svjetsku fudbalsku smotru, a utakmice se igraju sutra od 20:45 časova.

Nakon devet odigranih kola Nizozemska je na prvom mjestu sa 20 osvojenih bodova i gol razlikom 31:8, dok je Norveška na trećem mjestu sa 18 bodova i gol razlikom 15:6, pa će tako Norveškoj samo pobjeda odgovarati u ovom susretu.

Na drugom mjestu je Turska koja ima kao i Norveška 18 bodova, ali bolju gol razliku 25:15. Turska će sutra gostovati kod Crne Gore koja ima 12 bodova i gol razliku 13:13.

Situacija je dakle jasna jer Norvežani moraju ići na pobjedu, a šansu za prvo mjesto još uvijek ima Turska.

Nizozemska nije igrala na Svjetskom prvenstvu još od 2014. godine i želi prekinuti svoju seriju neuspjeha, nakon što je propustila tri velika prvenstva u nizu, a zatim odigrala blijedo na Evropskom prvenstvu ove godine.

Selektor Nizozemske Luj van Gal ne može biti zadovoljan, jer je u subotu protiv Crne Gore njegova momčad propustila pobijediti, iako je vodila 2:0, i tako je zakomplikovala svoju situaciju.

Međutim, Nizozemci imaju u svojim redovima dovoljno kvalitete da sve to poprave u zadnjem kolu, s Memfisom Depajom kao najopasnijim napadačem od kojeg se očekuje da postigne pogodak te Frenkiejem de Jongom koji će vući konce na sredini terena, zajedno s Žoržinjom Vajnaldumom.

U obranu se napokon vratio Virdžil van Dajk, kojem je štoperski partner u Podgorici bio Stefan de Vraj, ali nije to ispalo sjajno pa se Van Gal možda odluči priliku dati Matijasu de Ligtu.

Sve u svemu, Nizozemska ima oružje s kojim može osigurati odlazak u Katar, a Norvežani trenutno nemaju na rasplaganju svog talismana i to je ogroman hendikep jer Erling Haland pati od povrede kuka i još ga neko vrijeme neće biti na terenu. Kad vidimo da su zbog toga odmah pali rezultati Borusije Dortmund, onda ne čudi što je Norveška doživjela u subotu fijasko protiv Latvije odigravši 0:0 i tako propustila da kod kuće ostvari krucijalnu pobjedu.

Izbornik Stale Solbaken je na velikim mukama, jer mora pronaći 11 igrača koji mogu parirati Nizozemcima, a nema na raspolaganu baš mnogo vrhunskih fudbalera.

Ključ za Norvežane bit će igra Martina Odegarda, talenta kojeg je Real kupio u tinejdžerskim danima, a iako nikad nije ispunio očekivani potencijal, trenutno igra solidno u dresu Arsenala.

Od ostalih, tu su još Džošua King u napadu, koji ove sezone redovno nastupa za Votford.

Ipak, ostaje pitanje je li to dovoljno za istorijsku pobjedu da bi Norveška ulovila barem drugo mjesto.

Nizozemci s druge strane sigurno neće ići na remi, iako ih vodi dalje pa možemo očekivati zanimljiv susret u Roterdamu.

Sigurno je da nas sutra očekuju zanimljive utakmice kako između Nizozemske i Norveške, tako i između Crne Gore i Turske jer su Nizozemska, Turska i Norveška unutar dva boda.

Pored ove dvije utakmice u grupi G još se sastaju Gibraltar i Latvija, ali ovaj meč nema neki poseban značaj jer Latvija ima šest bodova i gol razliku 8:13, dok je Gibraltar na posljednjem mjestu sa 0 bodova i gol razlikom 3:40.

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije