Fudbal

Njemački "Der Spiegel" o incidentu Domagoja Vide: Ne može bez mržnje

Njemački "Der Spiegel" o incidentu Domagoja Vide: Ne može bez mržnje
Foto: Screenshot | Njemački "Der Spiegel" o incidentu Domagoja Vide: Ne može bez mržnje

Incident koji je nakon pobjedne hrvatske reprezentacije nad Rusijom napravio igrač "vatrenih" Domagoj Vida, tako što je objavio video u kojem pobjedu posvećuje Ukrajini, postao je politička vijest u gotovo svim svjetskim medijima, pa tako i njemačkim.

O tome izvještava i "Der Spiegel" na svom portalu, i to u rubrici politike.

Članak pod naslovom "Očigledno ne može bez mržnje" ponašanje Domagoja Vide opisuje kao "iritantno", te da je svojim kontroverznim videom u Rusiji izazvao "razočaranje i mržnju".

Njemački medij podsjeća da je uzvik "Slava Ukrajini", koji je izgovorio Vida, bio pozdrav ukrajinskih nacionalista, koji je postao opet popularan tokom protesta u Kijevu 2014. godine, dok je u Rusiji naravno negativno tumačen.

S Vidom je u videu bio i član stručnog štaba hrvatske reprezentacije Ognjen Vukojević, koji je na ruskom rekao da pobjedu posvećuje Ukrajini i svom bivšem klubu, kijevskom Dinamu.

Zbog toga je FIFA kaznila Vidu, podsjeća se u članku.

"U Rusiji je to prepoznato kao politička gesta s hrvatske strane", piše "Spiegel" i podsjeća da su odnosi između Rusije i Ukrajine već nekoliko godina izuzetno napeti zbog, kako dodaje portal, "ruske aneksije Krima i podrške separatistima". 

Njemački medij dodaje da u Rusiji nisu onda izostale reakcije na Vidinu i Vukojevićevu provokaciju, pa su u jednom "talk showu" izjavili da su "Hrvati uvijek bili izdajnici među Slovenima" zbog saveza NDH i Hitlerove Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Vidin video su kritikovali i ruski komentatori koji inače imaju simpatije za Hrvatsku.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije