Fudbal

Nutricionistkinja pojačala stručni štab Zrinjskog: Pivo je obrok, a vaga ne laže

Nutricionistkinja pojačala stručni štab Zrinjskog: Pivo je obrok, a vaga ne laže
Foto: N.N. | Nutricionistkinja pojačala stručni štab Zrinjskog: Pivo je obrok, a vaga ne laže

​Pivo smatramo obrokom i fudbaleri smiju da ga piju. Nisu im zabranjeni ni burgeri, pice i slična hrana, rekla je nutricionistkinja Marijana Zubac, koja je dio stručnog štaba Nogometnog kluba Zrinjski.

Profesionalni sport zahtijeva mnogo odricanja i napornog rada, a Zupčeva ističe da priča da sportisti ne smiju da piju alkohol ide pod rubriku urbane legende.

"To su vam Google dezinformacije. Pivo, na primjer, smatramo obrokom i igrači ga mogu popiti ponekad. Naravno ako je upitanju neka proslava ili pauza u natjecanju. Ne pričamo o pijančenju i lumpovanju već posebnim prigodama. Nisu im zabranjeni ni burgeri, pice i slična hrana. Nogometaši nisu u kaznionici pa da im branimo kavu, gazirana pića ili šta već još slično tome, naravno ponekad. Oni su na prilagođenom sustavu ishrane", kazala je ona.

Iako će se mnogi zapitati kako je moguće kontrolisati da li igrači poštuju njena pravila, Zupčeva objašnjava da postoji jednostavan način da se to dokaže.

"Nema potreba da istražujem. Imamo naše medicinske uređaje - vage koje su validne i pokazuju jasne rezultate", istakla je Zupčeva.

Naravno, pravilna ishrana sportista jedan je od faktora koji i te kako utiče na rezultat. Znanje će u narednom periodu da prenese na fudbalere aktuelnog prvaka BiH, jer je odnedavno i zvanično postala dio stručnog štaba Zrinjskog. "Plemići" su jedan od rijetkih, ako ne i jedini klub koji se odlučio za profesionalni angažman nutricioniste, dok je to u Evropi, a sve više i u regionu, već odavno praksa u velikim klubovima.

"Već duži period radim individualno sa nogometašima Zrinjskog. Kroz dosadašnju praksu uočili smo znatnu razliku kod igrača koji su stalno s nama i onih koji nisu, pa je došlo do dogovora o mom stalnom angažmanu u stručnom stožeru", kaže Marijana Zubac, koja je znanje sticala i u nutricionističkom timu Barselone, koji vodi računa, između ostalog, i o jednom od najboljih fudbalera današnjice Lionelu Mesiju.

Jedna od rijetkih ili možda jedina dama koja je postala dio jednog stručnog štaba fudbalskog kluba iz BH Telecom Premijer lige BiH, kaže da joj nije bilo teško prilagoditi se novim obavezama. Iza sebe ima iskustvo rada s mnogim vrhunskim sportistima.

"Ivica Zubac, košarkaš LA Lejkersa, zatim rukometaši Ivan i Igor Karačić, Marin Ančić, nogometaš Astane, samo su neka od imena sa kojima sam imala priliku sarađivati. Ishrana je izuzetno važan faktor za sportiste i rezultat. Došla sam u Zrinjski da kvalitetnom ishranom pomognem zajedničkom cilju koji glasi odbrana naslova prvaka BiH", kazala je ona.

Za igrače kaže da su disciplinovani i profesionalno ispunjavaju obaveze.

"Vrlo dobro sarađujemo. Nisam imala niti jednu pritužbu na njih. Ukoliko im eventualno i dosadi nešto, vrlo lako se dogovorimo i nađemo zamjenu programa. Najbitnije je da smo svi okupljeni oko istog cilja, a to je rezultat", kaže Zupčeva.

Punu podršku ima i od šefa stručnog štaba Blaža Sliškovića, ali najbližu saradnju, očekivano, ima sa kondicionim trenerom Stjepanom Likićem.

"Blaž Slišković dao mi je slobodu kada je riječ o ishrani ekipe. Moj posao je da pratim sve, od nabavke namirnica, kuhanja i spremanja, pa do trpeze. Najviše surađujem sa Stjepanom Likićem. Naši se poslovi na neki način dodiruju pa koordiniramo u dijagnostici i izvedbi svakog nogometaša", pojasnila je Zupčeva.

Osim što joj je prepustio potpunu kontrolu nad namirnicama i unosom kalorija, Marijana Zubac kaže da, ukoliko zatreba, Sliškoviću može pomoći i u taktici.

"Iznenadili biste se ako vam kažem da sam poprilično dobar poznavalac taktike. To mi je neophodno. Moram znati koji igrač na kojoj poziciji igra pa i u tom segmentu prilagoditi njegovu ishranu. Složićete se da svaki igrač nije jednako aktivan na terenu", zaključila je Marijana Zubac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije