Fudbal

Obavljen žrijeb polufinala Kupa BiH u fudbalu

Obavljen žrijeb polufinala Kupa BiH u fudbalu
Foto: N.N. | Obavljen žrijeb polufinala Kupa BiH u fudbalu

Željezničar - Sloboda Tuzla i Zvijezda 09 - Krupa, parovi su polufinala Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu, odlučeno je današnjim žrijebom obavljenim u Tarčinu.

Prve utakmice polufinala na rasporedu su 11. aprila sa početkom u 16.30, dok su revanši na rasporedu sedam dana kasnije. Sudeći po rejtingu, najbolje su prošli fudbaleri Krupe, koji će protiv trenutno drugoplasirane ekipe Prve lige Republike Srpske imati ulogu favorita. Ipak trener člana Lige za prvaka BH Telecom Premijer lige BiH Slobodan Starčević je oprezan.

"Zadovoljni smo jer smo u svakom slučaju izbjegli težeg protivnika. Bez obzira na to, neće nam biti lako. Zvijezda je neugodan rival i tim koji se sprema za ulazak u BHT Premijer ligu. Favoriti smo i učinićemo sve da to pokažemo i na terenu", rekao je Starčević.

Iz Zvijezde su priželjkivali Slobodu, prije svega jer im je Tuzla od svih mogućih rivala namanje udaljena. Međutim, i sa ovakvim ishodom žrijeba nisu razočarani.

"Mora se igrati ko god da je protivnik. Nije nam se ostvarila želja da to bude Sloboda, ali ako gledamo po jačini protivnika, dobro je da smo izbjegli Željezničar, koji je u grupi ovih ekipa najozbiljnijih i vjerovatno najjači klub. Mi ćemo igrati sa najjačim sastavom, želimo proći u finale, pa ćemo vidjeti jesmo li dorasli tom cilju. Kup je takmičenje iznenađenja, a mi ćemo se potruditi da napravimo to plasmanom u finale", kazao je Miodrag Pantelić, trener Zvijezde 09.

Trener Slobode Slavko Petrović nije bio oduševljen žrijebom iako su njegovi puleni jedni od rijetkih koji su ove sezone ipak uspjeli savladati "plave".

"Najmanje smo priželjkivali Željezničar, ali ne može se birati, mora se igrati. Ako želimo trofej, moramo pobijediti svakog protivnika. Pokazali smo više puta da se možemo nositi sa 'Željom', pa se nadam da će tako biti i sada. Prva utakmica se igra u gostima, ali ne vidim to kao neku veliku prednost", kazao je Petrović, koji u svojoj biografiji već ima upisano osvajanje Kupa BiH sa Radnikom.

U timu sa "Grbavice", koji ove sezone juriša na duplu krunu, slažu se sa Petrovićem da su Tuzlaci u nekoliko prethodnih mečeva bili tvrd orah.

"Nisam razočaran žrijebom jer nije toliko bitno s kim ćemo igrati, sve su ovo dobre ekipe. Treba respektovati Slobodu. Naša zadnja utakmica na 'Grbavici' je pokazala da je Sloboda dobra ekipa. Prihvatamo ulogu favorita i naravno da očekujemo plasman u finale. To što je prva utakmica na 'Grbavici' možda može biti dobro", rekao je Mirsad Šiljak, direktor Željezničara.

Danas je održan i zajednički sastanak predstavnika svih komisija N/FS BiH uz prisustvo predsjednika Elvedina Begića, potpredsjednika Milorada Sofrenića i Ivana Beusa, generalnog sekretara Jasmina Bakovića, te direktora sektora za sport i administraciju Elmira Pilava i Adnana Džemidžića. Zaključeno je, između ostalog, da treba intenzivirati edukaciju sudija, kontrolora suđenja i delegata, te izražena je zajednička spremnost da se na adekvatan način zaštiti regularnost i dignitet takmičenja.

Sjednica Skupštine 17. aprila

Sjednica Generalne skupštine Nogometnog /Fudbalskog saveza BiH zakazana je za 17. april. Na sjednici Izvršnog odbora osim tremina sjednice usvojen je i dnevni red na kojem će se, između ostalog, naći i izvještaja o realizaciji plana prihoda i rashoda u 2017. godini, te plana prihoda za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije