Fudbal

Objavljen stvarni dug Crvene zvezde

Objavljen stvarni dug Crvene zvezde
Foto: Facebook | Objavljen stvarni dug Crvene zvezde

Finansijski izveštaj Crvene zvezde za 2018. godinu objavljen je na sajtu APR-a. U njemu se nadodi da je dug Zvezde, zaključno sa 31. decembrom 2018. godine, 34.348.500 evra! Zapravo, navodi se da je ukupan dug 45.5424.516 evra, ali i da tu i neraspoređeni dobitak od 11.176.016 evra, čime se dolazi do cifre od 34.348.500 evra.

U izvještaju je i upozorenje revizora Milovana Popovića, koji je potpisao finansijski izvještaj.

On navodi zabrinutost da ovakvo stanje, gdje klub posluje sa velikim nedostatkom trajnog kapitala i obrtnih sredstava, kao i da su kratkoročne obaveze kluba veće od obrtne imovine, izaziva sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja pravnog lica.

"Ovakvo stanje ukazuje na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu značajnu sumnju u sposobnost Kluba da nastavi sa poslovanjem po načelu stalnosti poslovanja pravnog lica. I pored navedenih činjenica, Klub je u posljednjih nekoliko godina, a naročito u 2016, 2017. i 2018. godini ostvario značajan prihod od UEFA za evropska klupska takmičenja, kao i od prodaje prava na registraciju igrača.

Rukovodstvo smatra da će u narednom periodu Klub ostvariti pozitivan poslovni rezultat koji će biti rezultat planiranih sljedećih akcija: nastavak ostvarenja značajnog prihodovanja od prodaje prava na registraciju igrača, otpis dijela obaveza od strane povjerioca, ostvarenje novih sponzorskih ugovora, diversifikacija izvora prihoda i slično. Mogućnosti poboljšanja finansijskog položaja Kluba su ograničene i gotovo u cjelosti zavise od gore navedenih planiranih akcija Kluba. Naše mišljenje ne sadrži rezervu po ovom pitanju", navodi se u finansijskom izveštaju.

Zanimljivo je da je Zvezda prošle sezone imala ogromne prihode, koji su duplirani u odnosu na 2017. godinu, zbog ulaska u Ligu šampiona i nekoliko velikih transfera od prodaje igrača, ali su rashodi bili utrostručeni u odnosu na 2017. godinu

Iako je oko 60 miliona evra unijeto u klub u toku prošle godine, prema izjavama generalnog direktora Zvezdana Terzića, što od Lige šampiona, što od prodaje igrača, klub je imao ozbiljan minus. Prošle godine su poslovni rashodi bili 51.072.635 evra prema Finansijskom izveštaju.

Podsjetimo, Zvezdan Terzić je nedavno rekao da je dug Crvene zvezde oko 14 miliona evra, i već tada je najavio da knjigovodstveno postoje drugačiji podaci.

"Veoma važno je istaći i da Crvena zvezda već petu godinu zaredom završava sa pozitivnim finansijskim rezultatom. Neto novčani dug Crvene zvezde se smanjuje svake godine. Za razliku od juna 2014. godine kada je dug iznosio 53 miliona evra, u decembru 2018. godine dug je 14 milona evra", kazao je Terzić.

"Neto novčani dug kluba na dan 31.12.2018. godine iznosi oko 14 miliona evra. Knjigovodstveni dug sa datumom 31.12.2018 je u odnosu na realan dug veći, ali, kako bi se izbegla zabuna, treba znati da su to knjigovodstvene obračunske kategorije koje se ne plaćaju", napomenuo je direktor kluba iz Ljutice Bogdana nedavno.

Telegraf je kontaktirao Zvezdana Terzića da prokomentariše Finansijski izvještaj, a on je ostao pri riječima koje je izgovorio na Skupštini Zvezde, da je realan dug Zvezde oko 14 miliona evra i da je on značajno manji od onog koji je knjigovodstveno zaveden.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije