Fudbal

Odgođene utakmice 21. i 22. kola BH Telecom Premijer lige BiH

Odgođene utakmice 21. i 22. kola BH Telecom Premijer lige BiH
Foto: Ilustracija | Odgođene utakmice 21. i 22. kola BH Telecom Premijer lige BiH

Utakmice redovnog 21. kola BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine u fudbalu neće biti igrane ove srijede. Odluku je danas donio Komitet za takmičenje Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, a zbog nepovoljnih vremenskih uslova u većem dijelu BiH.

Sibirski val hladnoće donio je niske temperature i snježne padavine u većem dijelu BiH, zbog čega je nekoliko utakmica 20. kola prošlog vikenda igrano u ekstremnim uslovima i na granici regularnosti. Upravo zato iz bh. kuće fudbala odlučeno je da utakmice 21. kola, umjesto sutra, budu igrane narednog vikenda, dok će se susreti 22. kola prolongirati za 7. mart.

"Loši vremenski uslovi i prije svega izuzetno niske temperature stvorili su izuzetno nepovoljne uslove za igru. Prema meteorološkim najavama, hladni talas trebalo bi da se završi do petka pa smatramo da je odgoda najbolja odluka. Ne smo za igrače, prije svega, nego i za gledaoce. Bili smo svjedoci da je posjeta na tribinama u nedjelju bila iznimno mala, a fudbal se igra zbog navijača", pojasnili su iz Komiteta za takmičenje N/FS BiH.

Igranje utakmica u lošim uslovima izazvalo je prošlog vikenda brojne reakcije trenera i sportskih radnika. Mnogi će se složiti da su krajnji ishodi nekih utakmica prije svega plod loših uslova za igru, a ne kvaliteta određenih ekipa. Svoje nezadovoljstvo mnogi su izrazili smatrajući da ni prošlo kolo nije trebalo da bude odigrano.

Među kritičarima je i Nermin Bašić, nekadašnji trener nekoliko klubova iz BiH, danas strateg slovenačkog Radomlja.

"Zašto je problem odgoditi utakmicu? Zašto su se klubovi uopšte spremali? Zašto su trošili pare na pripreme? Zašto rad i trud kada nemaju uslove za igru? Igračima i trenerima Premijer lige svaka čast. Nema niko pravo da analizira bilo šta i koga. Nemamo terena sa grijanjem, OK, ali moramo se prilagoditi da naši igrači u godini odigraju 15 utakmica po OK terenima, ostalo je patnja i kako onda dostići tempo i kontinuitet u igri. Periodizacija trenažnog procesa, kome? Ovdje treba Koperfild. Rulet, pa ko dobije. Izgubite titulu, ispadnete iz lige zato što nekoga boli ....! U ovoj igrici zvanoj nogomet, gospodo klubovi, igrači, treneri su najvažniji, ne Vi! Nađite rješenje u cilju poboljšanja nogometa. Gledam izvještaje i ne vjerujem svojim očima", poručio je putem društvenih mreža iz Slovenije Nermin Bašić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije