Fudbal

Održana komemoracija Seadu Jesenkoviću

Održana komemoracija Seadu Jesenkoviću
Foto: FK SARAJEVO | Održana komemoracija Seadu Jesenkoviću

U Pozorištu mladih u Sarajevo danas je održana komemoracija Seadu Jesenkoviću, istinskom fudbalskom velikanu i legendi Fudbalskog kluba Sarajevo.

Sead Jesenković bio je bivši treneru koji je ispratio brojne generacije fudbalera i bio uzor mnogima.

„Lav će zauvijek ostati upamćen kao čovjek velikog srca i onaj koji je do svog posljednjeg dana svim srcem bio uz Fudbalski klub Sarajevo. Seade, neka ti je laka zemlja“, istakli su između ostalog iz Fudbalskog kluba Sarajevo.

Sead Jesenković preminuo je 23. novembra u 81. godini. Rođen je 17. februara 1943. godine u Rogatici. Iako je u nekoliko navrata bio priključen prvom timu u finišu sezone 1964/65, prvi zvanični nastup u „bordo dresu“ upisao je tek u prvom kolu naredne sezone.

Pruženu priliku je u potpunosti iskoristio i odmah se nametnuo u standardnog člana odbrane, odigravši 31 meč u sezoni. Naredna je donijela najveći uspjeh u istoriji kluba kada je Sarajevo postalo šampion Jugoslavije, a Jesenković je ponovo bio među najstandardnijim prvotimcima.

Dres Sarajeva je nosio sve do kraja 1971. godine, kada prelazi u Jedinstvo iz Brčkog. Za Sarajevo je upisao 161 u zvaničnim utakmicama.

Po završetku igračke karijere posvetio se trenerskom pozivu, a većinu trenerske karijere proveo je upravo na svom Koševu gdje je radio u stručnom štabu prvog tima, ali i sa omladinskim kategorijama. U sezonama 1998/99 i 2001/02 u nekoliko je navrata predvodio prvi tim sa klupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije