Fudbal

Opraštaj Ivice Osima kreće sa "Grbavice"

Opraštaj Ivice Osima kreće sa "Grbavice"
Foto: N/FS BiH | Opraštaju Ivice Osima kreće se „Grbavice“

Posljednji ispraćaj legendarnog Ivice Osima, koji će biti sahranjen u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare, trebao bi krenuti sa stadiona „Grbavica“.

Detalji sahrane jednog od najvećih fudbalskih stručnjaka još uvijek se definišu, ali je planirano da povorka krene u 12 časova sa stadiona na kojem je Ivica Osim počeo da ispisuje fudbalsku istoriju. Ivica Osim preminuo je u 81. godini 1. maja u svom domu u Gracu, a nakon komemoracije i ispraćaja upričičenih na stadionu Šturma, tijelo je prošlog vikenda dopremljeno u Sarajevo.

Sahrana će biti obavljena 14. maja sa početkom u 15 časova, a istoga dana u Narodnom pozorištu biće održana i komemorativna sjednica. Dolazak u Sarajevo već su najavili brojni sportski velikani iz svih krajeva svijeta, pa čak i Japana gdje je Ivica Osim u svojstvu selektora te zemlje imao posljednji trenerski angažman nakon što je prethodno bio trener Džef junajteda.

Navijači Željezničara, Sarajlije, ali i mnogobrojni namjernici proteklih dana posjećuju stadion „Grbavica“ kako bi se upisali u knjigu žalosti postavljenju povodom smrti Ivice Osima, te tako poslali posljednji pozdrav istinskoj legendi kluba iz "Doline Ćupova".

Među stotinama upisanih poruka je i ona navijača Damir Muzurović, koji je podsjetio zašto cijeli svijet, a posebno njegovi sugrađani, toliko cijene i vole Ivicu Osima.

“Dragi Štrause, dragi Švabo, dragi Ivane, dragi Ivice, dragi gospodaru familije. Na samom početku želim da Vam poželim sretan rođendan, jer što se nas tiče, Vi ste uvijek tu sa nama i nikada nas niste napustili. Odgojen sam tako da na poseban način poštujem životne vrijednosti, a Vi ste bili personifikacija životnih vrijednosti… Vi ste bili personifikacija fudbala, Željezničara, „Grbavice“, Sarajeva, Bosne i Hercegovine, gospodstva, mangupluka, ljudstva. Vi ste bili osoba koju sam, i koju i dalje idealiziram. U našoj porodici se sa koljena na koljeno prebacivalo poštovanje i vrednovanje Vas, ne samo kao osobe, nego kao i institucije, a to smo nastavili sa mlađim generacijama naše porodice, i to ćemo nastaviti i u narednim godinama i decenijama. Prije nekoliko godina, imao sam priliku da Vas upoznam i da razmijenimo par rečenica, a tih nekoliko minuta, u kojih sam drhtao kao mali dječak kada prvi put sa svojim ocem kroči na našu „Grbavicu“ da gleda našu svetinju, su nešto što je ostalo urezano u korice moje životne knjige. I tih par rečenica koje ste mi uputili, na način kao da se znamo čitav život, na način kao da smo popili na hiljade kafa i pića na našem mostu na Malti, pokazuje vašu ljudsku, sarajevsku veličinu“, napisao je između ostalog Damir Muzurović, prenosi portal reprezentacija.ba.

Knjiga žalosti otvorena je i u zgradi Nogometnog / Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, gdje su se među prvim prigodnim rečenicama od počasnog predsjednika ove institucije oprostili Zvonimir Boban i Vico Zeljković, aktuelni predsjednik Saveza.

Ivica Osim tokom trenerske karijere sjedio je na klupi Željezničara sa kojim je stigao do polufinala Kupa UEFA. Bio je selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, grčkog Panatinaikosa i već spomenutih Šturma i Džef junajteda. Rođen je 6. maja 1941. godine u Sarajevu.

Po Ivici Osimu vjerovatno će biti nazvana jedna ulica u Sarajevu, a navijači zagovaraju i da se ime stadiona preimenuje, kao što je je uradio FK Sarajevo kada je „Koševo“ preimenovano u Asim Ferhatović Hase.

Jedan od prijedloga je da se Ulica Zvornička u blizini samog stadiona bude nazvana po legendarnom Švabi, odnosno punog naziva Ivana Ivice Osima. Među zagovornicima te ideje još za života Ivice Osima bio je novinar Muhamed Bikić, koji je još jednom podnio incijativu nadležnim službama opštine Novo Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije