Fudbal

Osim ostaje počasni predsjednik N/FS BiH

Osim ostaje počasni predsjednik N/FS BiH
Foto: N.N. | Osim ostaje počasni predsjednik N/FS BiH

Ivica Osim ostaje počasni predsjednik Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, potvrdio je za "Nezavisne" Adnan Džemidžić, generalni sekretar krovne kuće bh. fudbala.

Legendarnom Švabi prije četiri godine dodijeljena je funkcija počasnog predsjednika N/FS BiH zbog njegovih velikih zasluga u radu Saveza, odnosno zbog spasavanja od propasti bh. fudbala prije osam godina.

"Pojedini mediji u BiH objavili su potpuno netačnu informaciju. Naravno da Ivica Osim i dalje može biti počasni predsjednik N/FS BiH i naravno da ostaje na toj funkciji. Osim je već imenovan, a počasna titula ostaje za cijeli život", pojasnio je Džemidžić.

Dio bh. medija je objavio da je izmjenama Statuta N/FS BiH, na sjednici Skupštine održanoj 25. avgusta, došlo do eliminacije jednog od najpriznatijih trenera s ovih prostora i šire. Na istoj sjednici i dalje aktuelni predsjednik N/FS BiH Elvedin Begić je izabran za počasnog predsjednika krovne kuće bh. fudbala i tako stao rame uz rame s Osimom. Tada je u Statut ispred člana 17, u poglavlju 4, podnaslovu "Počasni predsjednik i počasni članovi" dodano i "Odbor za posredovanje i savjetovanje", koji će brojati šest članova. Članove predlažu predsjednici entitetskih saveza (NS FBiH i FS RS), predsjednik i dva potpredsjednika N/FS BiH, a imenuje ih Generalna skupština N/FS BiH.

Član 19, stav 1, tačka G, kaže da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela N/FS BiH ne mogu biti stariji od 75 godina. Međutim, iako je popularni Štraus ove godine napunio 79 godina, on i dalje ostaje na funkciji. 

Komentar na novonastalu situaciju dao je i bivši selektor bh. fudbalera, te nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, kasnije BiH, Mehmed Baždarević.

"To je sasvim logično da ljudi poput Ivice Osima budu na jednoj takvoj funkciji. Obaveza svih nas je da razmišljamo o ljudima koji su zadužili bh. fudbal. Ivica Osim zaslužuje sve poštovanje i bilo bi suludo da jedan takav čovjek, koji je cijeli život posvetio sportu, bude eliminisan. Svi znamo šta znači ime Ivice Osima i šta znači za jednu instituciju da ima takvog čovjeka u svojim redovima. Informaciju o navodnoj eliminaciji Ivice Osima sam saznao iz medija. Bio sam začuđen, ali mi je drago da je ipak sve onako kako treba da bude", kazao je Baždarević.   

Ivica Osim nikad nije tražio fotelju u bh. kući fudbala, niti bi je vjerovatno zbog godina i zdravstvenog stanja obavljao. Jedan je od najzaslužnijih što je N/FS BiH skinuta suspenzija od strane FIFA i UEFA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije