Fudbal

Osmina finala Kupa BiH: Rudar namučio Sarajevo

Osmina finala Kupa BiH: Rudar namučio Sarajevo
Foto: N.N. | Osmina finala Kupa BiH: Rudar namučio Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva teže od očekivanog i tek nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca uspjeli su savladati Rudar u Kaknju u osminifinala Kupa Bosne i Hercegovine.

Sve što su favorizovani gosti sa "Koševa" uspjeli napraviti u prvom poluvremenu bila su dva pokušaja Aladina Šišića u 11. minuti i sudijskoj nadoknadi kada je pogodio vanjski dio mreže. Najbolju šansu domaćini su imali u 52. minuti kada je Bajro Spahić je izašao sam pred golmana, ali je zatresao prečku.

Sarajevo je slavilo nakon penala rezultatom 4:2. I Rudar je u Prijedoru eliminisan nakon penala od Klisa iz Buturović polja. Publika je na pogodak čekala do 41. minute kada je Bern Šimunović olako prošao uspavanu odbranu "rudara sa Sane" i loptu poslao iza leđa golmana Nemanje Pertovića.

Domaći su izjednačili u 54. minuti golom Nemanje Pekije, a samo minut poslije za preokret je pogodio Dino Kovačević. Stvari je na početak u 82. vratio Šimunović pogodivši za 2:2 nakon 90 minuta igre, dok su penali pripali gostima 3:2.

Dramatično je bilo i u meču Mladost Kikači - Sloga Gornje Crnjelovo. Domaćini su poveli u 7. minuti golom Ermina Avdibašića, a isti igrač na otvaranju drugog poluvremena pogađa za 2:0.

Ipak gosti se nisu predavali pa je Dragiša Komarčević u 63. i 90. odveo meč u penale u kojima je prvoligaš Republike Srpske bio uspješniji sa 7:6. Federalni prvoligaš TOŠK u Tešnju je iznenadio bh. premijerligaša GOŠK iz Gabele sa 4:0. Igrao se 38. minut kada je Osmo Nuhanović izašao sam pred golmana i pogodio za 1:0, dok je u 71. lijepu akciju Dino Kalesić pretvorio u vodstvo za 2:0. U 82. Šerif Hasić je golom iz jedanaesterca povećao na 3:0, a Dino Dizdarević u 90. je bio precizan za konačnih 4:0.

Duel imenjaka dvije Zvijezda iz Gradačca i Stanišića odigran je na stadionu "Banja Ilidža". Domaćini su poveli golom Dejan Popovića u prvim minutama drugog poluvremena. Konačan rezultat i plasman među osam najboljih osigurao je golom sa 11 metara kapiten Sabahudin Jusufbašić. 

Rezultati osimne finala: Rudar Kakanj - Sarajevo 0:0 (penali 2:4), Rudar Prijedor - Klis iz Buturović polja 2:2 (penali 2:3), Mladost Kikači - Sloga Gornje Crnjelovo 2:2 (penali 6:7), TOŠK - GOŠK 4:0, Zvijezda Gradačac - Zvijezda 09 2:0, Borac - Radnik 0:0 (penali 5:4), Zrinjski - Krupa 1:1 (penali 4:2). Sloboda-Široki Brijeg 1:1 (penali 4:5)

U osmini finala igra se po jedna utakmica. Četvrtfinalne utakmice su 27. februara i 13. marta 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije