Fudbal

Osude neprimjerenog navijanja: Nisu dostojni Srbije i fudbala

Osude neprimjerenog navijanja: Nisu dostojni Srbije i fudbala
Osude neprimjerenog navijanja: Nisu dostojni Srbije i fudbala

Očigledno da neki još žive u prošlom vremenu i mi se od takvih ograđujemo, jer nisu dostojni ni Srbije ni fudbala, poručio je Savo Milošević, direktor svih mlađih reprezentativnih selekcija Srbije, nakon što je u utorak prekinuta fudbalska utakmica juniora BiH i Srbije u Modriči, jer su se s tribina čuli nacionalistički i šovinistički povici.

Navodno se na modričkom stadionu moglo čuti "Nož, žica, Srebrenica" i "Ubij, ubij Turčina". Prijateljski ogled dvije selekcije do 19 godina prekinut je u 35. minutu pri rezultatu 0:0 i to nakon što je sudija Elvis Mujić isključio iz igre fudbalera Srbije Milana Gajića, što je izazvalo reakciju navijača Srbije koji su skandirali nacionalističke i šovinističke povike. Pojedini mediji prenose da je Gajić bio izrevoltiran što je, umjesto prekršaja nad njim, Mujić dosudio aut za BiH, pa je opsovao sudiji "balijsku majku" i zato zaradio crveni karton. Utakmica je nakon nekog vremena nastavljena, da bi ponovo bila prekinuta u 63. minutu, jer je nastavljeno neprimjereno skandiranje.

Dešavanja u Modriči šokirala su fudbalsku javnost u dvije zemlje, ali i šire.

"Najoštrije osuđujemo ovaj nemili događaj i šaljemo iskreno izvinjenje Fudbalskoj federaciji BiH, čitavoj fudbalskoj javnosti i mladim igračima. Fudbal mora da zbližava, to je njegova humana i sportska misija. To je bila osnovna ideja kad smo ugovarali ove utakmice", kazao je Milošević.

Iako je prvi fudbalski meč prekinut, druga utakmica juniora BiH i Srbije, ovog puta u Gradačcu, ipak će biti odigrana.

"Nema razloga da se otkazuje utakmica u Gradačcu. Domaćini su sve učinili kako bi to bio jedan dostojanstven i veličanstven sportski događaj za Gradačac", kazao je Murat Jaha, koordinator za omladinski fudbal u N/FS BiH i dodao da nema informaciju da li je neko priveden zbog dešavanja u Modriči:

"To je posao policije i vjerovatno su oni pribilježili taj nacionalistički ispad dijela publike. Nažalost, ta grupa od pedesetak takozvanih navijača Srbije pokvarila je zaista lijep ambijent pred oko 1.000 gledalaca na stadionu u Modriči. U prvom trenutku gosti iz Srbije su htjeli da se utakmica nastavi nakon što se isprazni taj dio tribina. No, sve to skupa je predugo trajalo, pa je zajedno sa sudijom dogovoreno da se utakmica prekine".

Tehnički organizator prvog meča bio je Fudbalski klub Modriča.

"Namjera nam je bila da se i u Republici Srpskoj odigra utakmica kojom bi se propagirale najveće sportske vrline, ali nažalost ta mala grupa ljudi primitivnim ponašanjem je pokvarila cijeli događaj. Domaćini su zaista poduzeli sve mjere da susret protekne u najboljem redu", dodao je Jaha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije