Fudbal

Otvoreno treće izdanje golmanske Akademije "Asmir Begović"

Otvoreno treće izdanje golmanske Akademije "Asmir Begović"
Foto: N.N. | Otvoreno treće izdanje golmanske Akademije "Asmir Begović"

Nastavljamo stvaranje budućih golmanskih asova, poručili su iz Akademije "Asmir Begović".

Treću sezonu zaredom u utorak je na terenima Olimpijskog centra "Zetra" u Sarajevu i službeno otvorena specijalizovana golmanska škola čiji je osnivač golman fudbalske reprezentacije BiH Asmir Begović. Još aktuelni član engleskog Bornmuta, koji je minulu sezonu završio na posudbi u italijanskom Milanu, zbog epidemiološke situacije ovaj put nije mogao doputovati u Sarajevo. Ovogodišnjim polaznicima obratio se putem video-linka i poručio im da rad i zalaganje na kraju uvijek donose rezultat.

"Ponosan sam na sve što smo do sada napravili s Akademijom. Kada smo započeli s ovim projektom, cilj je bio da mladim golmanima pružimo priliku da se individualno razvijaju i mislim da su već prve dvije godine dale rezultate. Mi sada imamo nekoliko golmana koji su počeli dobijati priliku na seniorskom nivou. Imamo nekoliko mladih golmana koji su se izborili za priliku u omladinskim reprezentacijama i nadam se da ćemo tako nastaviti i u budućnosti", rekao je Asmir Begović.

Devetnaestogodišnji golman Ajdin Dinar ovog je ljeta postao prvi polaznik Akademije koji je potpisao profesionalni ugovor, i to sa federalnim prvoligašem Rudarom iz Kaknja. U Akademiji smatraju da je to, između ostalog, pokazatelj njihovog dobrog rada i uvjereni su da će prave rezultate pokazati u vremenu koje dolazi.

Akademija "Asmir Begović" osnovana je 2017. godine u Sarajevu, a godinu dana kasnije dobila je i svoju filijalu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ove sezone s radom počinje i treća ispostava Akademije sa sjedištem u Njemačkoj. Akademija je fokusirana na stvaranje vrhunskih uslova rada za mlade, ambiciozne i marljive golmane, kako bi oni dobili priliku maksimizirati svoj individualni razvoj.

"Među polaznicima su dječaci i djevojčice između šest i 16 godina, a od ove godine Akademija nudi i mogućnost specijalnog programa za seniorske golmane. Ove godine imamo specifičnu situaciju s puno problema uzrokovanih pandemijom kovid-19. Zato se još više radujemo početku rada u ovoj sezoni. Kao i ranijih godina, i ovaj put imamo ograničen broj polaznika. Želimo da se svaki polaznik osjeća posebno i da svakome od njih posvetimo dovoljno vremena za individualni rad", rekao je Ibro Hodžić, glavni trener i direktor Akademije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije