Fudbal

Ovog vikenda utakmice 8. kola BH Telecom Premijer lige BiH

Ovog vikenda utakmice 8. kola BH Telecom Premijer lige BiH
Foto: N.N. | Ovog vikenda utakmice 8. kola BH Telecom Premijer lige BiH

Duže od četiri godine fudbaleri Čelika čekaju na pobjedu protiv Sarajeva, koje im u subotu na derbi 8. kola dolazi kao vlasnik liderske pozicije u BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Zadnji put Zeničani su slast pobjede osjetili 1. marta 2014. godine, kada su pred domaćim navijačima slavili 1:0. U stručnom štabu kluba, koji ove sezone igra "toplo-hladno", nadaju se da mogu srušiti tradiciju, iako bi protiv jakog protivnika bili zadovoljni i s podjelom bodova. Zadnji remi ova dva tima zabilježen je takođe na "Bilinom polju" 6. avgusta 2016. godine.

"Čeka nas jako teška utakmica sa starim rivalom. Sarajevo nismo pobijedili dugo, to dovoljno govori o izazovu koji je preda nama. Tradicija je na strani gostiju, ali isto tako tradicije su tu da se ruše. Sarajevo je trenutno jedna od najjačih ekipa u BiH. U usponu su, moraju se respektovati, ali ih se ne bojimo. Na našem terenu nijedna ekipa nije favorit. Želimo pobjedu, ali bismo bili zadovoljni i bodom, koji bi nas ostavio u gornjem dijelu tabele", kazao je Bakir Šerbo, pomoćni trener Čelika.

Gosti iza sebe imaju niz od pet utakmica bez poraza. U zadnje dvije su osvojili čitav plijen pa u istom ritmu očekuju da nastave i u subotu naveče.

"Mi želimo ostati na dosadašnjem nivou, da budemo jednako učinkoviti kao u zadnjih nekoliko utakmica i da osvojimo bodove u Zenici. Obećati je teško, protivnik se naravno pita. Očekujem istinski derbi, noćna je utakmica, teren je odličan, igrači će imati sve uslove da pokažu šta znaju. Čelik se digao, imaju iskusnu ekipu, svakom mogu napraviti probleme, ali to nama treba da bude motiv više da potvrdimo da smo s pravom prvi na tabeli. Pri tom slijedi pauza u prvenstvu i lijepo bi bilo otići na odmor s još jednim dobrim rezultatom", istakao je trener Sarajeva Husref Musemić

Fudbaleri Željezničara u nedjelju u derbiju gostuju kod jedine neporažene ekipe u dosadašnjem dijelu sezone Širokog Brijega.

"Kad ste trener Željezničara od vas su očekivanja uvijek velika i samo pobjeda. Koliko je to realno i na gostovanju kod ekipa kao što je Široki ostaje da se vidi, iako mi naravno s tim ciljem putujemo na 'Pecaru'. Ovo je najteža utakmica u ovom ciklusu za nas", smatra Milomir Odović, šef stručnog štaba Željezničara.

Domaćini su početkom sedmice raskinuli saradnju s trenerom Borisom Pavićem. Mijenjaće ga njegov pomoćnik Denis Ćorić, a još nezvanično nakon prvenstvene pauze na klupu će sjeti makedonski stručnjak Goce Sedloski.

"Svjesni smo šta nam znači ova utakmica i daćemo 100 posto kako bismo u derbiju protiv Željezničara osvojili sva tri boda. 'Željo' se respektira, posebice nakon Odovićeva dolaska, koji je Sarajlije podigao za razinu-dvije više", istakao je Ćorić.

Široki Brijeg ove sezone ima velikih problema s realizacijom i to je segment na kojem se ove sedmice posebno radilo.

"Nadam se da ćemo u nedjelju konačno proraditi te uz maksimalan angažman i dozu uvijek potrebne sreće uzeti sva tri boda", dodao je Ćorić.

Parovi 8. kola, subota: Mladost - Sloboda, Radnik - GOŠK, Tuzla siti - Zvijezda 09, Krupa - Zrinjski (17 časova), Čelik - Sarajevo (20); nedjelja: Široki Brijeg - Željezničar (20).

Premijer liga BiH

1. Sarajevo      7      4      2      1      17:7 14

2. Željezničar  7      4      2      1      11:5 14

3. Široki Brijeg       7      3      4      0      10:2 13

4. Zrinjski       7      4      0      3      12:10       12

5. Sloboda       7      3      2      2      5:3   11

6. Čelik   7      3      2      2      6:10 11

7. Krupa  7      2      4      1      13:9 10

8. Radnik 7      2      4      1      7:6   10

9. GOŠK 7      1      3      3      7:12 6

10. Tuzla siti   7      1      1      5      3:8   4

11. Mladost DK      7      0      3      4      4:12 3

12. Zvijezda 09       7      0      3      4      6:17 3

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije