Fudbal

Pratite nas na Google news

Ozbiljan problem Dalmacije - opasni kult Torcide

Ozbiljan problem Dalmacije - opasni kult Torcide
Foto: N.N. | Ozbiljan problem Dalmacije - opasni kult Torcide
Tanjug

ZAGREB - Da li Torcidu, grupu navijača hrvatskog kluba Hajduk, čine desničari i ustašofili ili ćutljiva većina opkoljena bučnim i agresivnim ekstremistima, postavlja pitanje hrvatski portal Indeks, ocijenjujući da je "Kult Torcide" u Dalmaciji kontaminirao javne prostore, politiku, kafiće.

"Tačno četiri mjeseca poslije 9. februara, kada je grupa kretena na splitskoj Rivi napala vaterpoliste Crvene zvezde, čiji je delikt bio u tome što su s klupskim trenerkama ispod debelih vetrovki pokušali da popiju kafu prije utakmice, drugi skup kretena je u Supetru (na Braču) izudarao tri momka i jednu devojku, sezonske radnike s istoka Hrvatske, jer im je dijagnostikovan grijeh pogrešnog govora", navodi Indeks.

U međuvremenu, gotovo tačno dva mjeseca poslije napada splitskih, a prije divljanja supetarskih fanatika iz Torcide, u prostorijama Kluba navijača Hajduka u centru Splita obilježen je 10. april i tada je, kako navodi Indeks, "kolektivnim pjevanjem ustaških pjesama proslavljen datum uspostavljanja države (NDH), koja je Split i dobar dio Dalmacije prodala Italiji". 

"Da, baš ustaških, o Maksovim mesarima, mnogim Srbima koje je Neretva odnijela i sličnim svinjarijama", piše hrvatski portal.

Indeks upozorava "na poraznu činjenicu da udruženje većeg skupa muškaraca kojem rezultatski posrnuli klub postaje alibi za kojekakav aktivizam, predstavlja relevantnu društvenu činjenicu". 

"O njoj se govori s oprezom, pa i strahom, njeni murali se ne diraju, njena se koreografiju ne dovodi u pitanje, čak i voljeni klub krotko plaća kazne zbog toga što ''najverniji navijači'' na stadionu naveliko koriste pirotehniku. Jer, o Torcidinim se svinjarijama govori potiho", dodaje portal. 

Najčitanije