Fudbal

Partizan: Dugujemo FSS 411.000, a "oteto" nam 840.000 €

Partizan: Dugujemo FSS 411.000, a "oteto" nam 840.000 €
Foto: Ilustracija | Partizan: Dugujemo FSS 411.000, a "oteto" nam 840.000 €

Fudbalski klub Partizan saopštio je da Fudbalskom savezu Srbije duguje 411.000 evra, komercijalnih pozajmica sa obaveznim vraćanjem, ali i navodi da je FSS kao treća strana u transferima "reketaškom taksom oteo" 840.000 evra.

"U odgovoru na posljednje saopštenje FK Partizan, bremenito pitanjima koja su iziskivala odgovore, generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije, Jovan Šurbatović, je Mikinim riječima, izmiješao i rotkve i romboide i note i piramide. Međutim, matematika je egzaktna nauka i ne trpi proizvoljnosti koje se svode na sabiranje po volji i oduzimanje mimo volje. Na današnji dan, FK Partizan nacionalnom Savezu duguje 411.000 evra po različitim osnovima, ukupno u posljednjih pet godina", navode iz Humske.

Kako se ističe, sve te pozajmice, u posljednjih pet godina, Partizan je uredno vraćao Savezu, budući da je uvijek postojalo sredstvo obezbjeđenja u vidu novčanih priliva od UEFA ili od transfera igrača.

"Vrijedi ovom prilikom istaći da, u posljednjih pet godina, Savez Fudbalskom klubu Partizan nikada nije dao nijedan jedini dinar nepovratnog novca! Bile su to sve komercijalne pozajmice za urgentne klupske potrebe i sve su podrazumijevale obavezno vraćanje. Uostalom, svrha krovne fudbalske organizacije bi trebalo da bude podržavajuća i podsticajna za klubove a ne metod kojim se trguje ili se predstavljaju komercijalne pozajmice kao nekakva 'davanja' koja se, kasnije, opet po potrebi, obračunavaju kao dug".

"Međutim, reketaška taksa od 3% (ranije 2%), kojom se FSS pojavljuje kao treća strana u ugovoru o transferu igrača, što je u suprotnosti sa Pravilnikom FIFA, od Partizana je, otkako je uvedena, otela ukupno bezmalo 840.000 evra", navode "crno-bijeli".

"Nije teško obaviti laku matematičku formulu, kojom se dolazi do zaključka da je dug od 411.000 evra duplo niži od 840.000 evra otetog novca od FK Partizan. Generalni sekretar FSS govoreći o finansijskim prihodima FK Partizan usljed okolnosti da neki njegovi igrači igraju u A reprezentaciji prenebregava činjenicu da taj novac nije Savez uplatio Partizanu već FIFA i na taj novac imaju pravo svi fudbalski klubovi ovoga svijeta čiji igrači nastupaju u kvalifikacijama i na Svjetskom prvenstvu".

"Savez se pojavljuje samo kao distributer novca koji FIFA i UEFA namijene, bilo kroz zaradu ili donaciju (trava, reflektori), klubovima u Srbiji a nije on taj koji ta sredstva dodjeljuje. Međutim, Fudbalski savez Srbije nerijetko čini i ovo: sredstva od reketaške takse od 3% na svaki međunarodni transfer naplaćuje odmah i ođednom a ne u dinamici kako Partizanu i svim ostalim klubovima u Srbiji stižu sredstva od transfernog kluba u ratama".

Kako tvrde iz Partizana, tim sredstvima Savez čini donacije u svrhu razvoja fudbala u Srbiji samoreklamirajući se i prećutkujući da fudbalsku Srbiju i njen razvoj, u stvari, najviše i predominantno pomažu naša dva najveća kluba.

Najzad, Izvršni odbor FSS je samovlasno donio odluku o popunjavanju mjesta u Super ligi i Prvoj ligi na osnovu jedne kaučuk norme iz člana 32. Propozicija takmičenja.

Međutim, tek sada ostaje u domenu misterije kojim se kriterijumima rukovodio Izvršni odbor FSS (u kom dva naša najveća kluba nemaju nijednog predstavnika!) pri donošenju odluke da u za novog superligaša promoviše FK Novi Pazar, koji je završio kao deseti u Prvoj ligi a ne npr, FK Kolubara koji je završio kao peti ili FK Kabel, koji je završio kao sedmi, inače dva puta kažnjen za isto djelo od strane FSS, protivno načelu ne bis in idem (ne dva puta o istom).

"Isto pitanje važi i za FK Loznica, koji je završio kao sedmi u Srpskoj ligi, promovisan je u člana Prve lige a postoji audio snimak u kom se navodno može čuti kako predsjednik ovog kluba potvrđuje da je namiještao utakmice. Da li je zbog toga FK Loznica nagrađen a FK Kabel kažnjen?"

Iz Partizana konstatuju da na ova pitanja nisu dobili odgovor, kao ni zašto je prvo uveden tzv. španski model pa se od njega, nakon mjesec i po dana, volšebno odustalo. Koji su to principijelni temelji na kojima počiva odlučivanje Saveza o najvažnijim pitanjima u srpskom fudbalu?

"Najzad, generalni sekretar FSS, koji je u drugoj deceniji ovog vijeka, sa navijačke tribine, na kojoj je bio predstavnik navijačke grupe u skupštini jednog kluba, stigao i da obuče dijelo, doktorira i zasjedne na visoku funkciju u FSS, nije nam objasnio ni po kom osnovu je isključivo i kao jedini u Evropi, naš Savez promijenio pravila takmičenja u toku samog takmičenja i ukinuo plej - of. Biće prilike da se o tome uskoro izjasni na Međunarodnom sudu za sportsku arbitraž u Lozani", poručuju "crno-bijeli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije