Fudbal

Petarda na Bilinom polju: Zvižduci pokrenuli "zmajeve"

Petarda na Bilinom polju: Zvižduci pokrenuli "zmajeve"
Foto: N.N. | Petarda na Bilinom polju: Zvižduci pokrenuli "zmajeve"

​Fudbalska reprezentacija BiH ostvarila je treću pobjedu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Nakon dva uzastopna poraza “zmajevi” su večeras na “Bilinom polju” u Zenici savladali najslabiju selekciju u grupi J, Lihtenštajn sa 5:0 (Gojak 2, Duljević, Džeko, Višća) i tako skočili na treće mjesto nakon pet odigranih kola.

Bilo je to na kraju ipak ubjedljiva pobjeda čete Roberta Prosinečkog, izdanje koje u većem dijelu susreta nije zadovoljilo navijače u Zenici kojih je bilo rekordno malo kada su u pitanju susreti reprezentacije BiH (oko 4.000). Kako se bližio kraj susreta nezadovoljni navijači su u par navrata zvižducima “nagradili” indisponirane “zmajeve”, koji su u finišu ipak ubacili u brzinu više.  

Domaći su od prve minute ofanzivno krenuli ka golu gostiju, koji su ipak prvi zaprijetili na utakmici. U 8.minuti Dennis Salanović se neočekivano našao ispred golmana Šehića, koji je na kraju ukrotio njegov udarac i spriječio senzacionalno vodstvo Lihtenštajna.

Dominacija bh. fudbalera nastavljena je u nastavku meča, a prvu priliku imali su 10.minuti kada je Džko glavom šutirao pored gola. Samo minut kasnije BiH je povela. Džeko je sjajno primio loptu, te uposlio Amera Gojaka koji je rutinski pogodio mrežu golmana Bušela.

Izabranici Roberta Prosinečkog nisu stali sa napadima. Na novo uzbuđenje se čekalo do 18.minute kada je udarac sa 25 metara isporobao Miralem Pjanić, ali ovaj put Bušel bio siguran. U 22. minuti Džeko je previse petljao i upropastio dobru priliku.

Kapiten BiH je dvije minute kasnije pogodio prečku nakon što je predhodno udarac Višće zaustavio Bušel,koji je na mukama bio u 27. minuti kada je teškom mukom zaustavio atraktivan pokušaj Gojaka.

Najbolji gostujući pojedinac bio je Bušel, koji je u 34.minuti sjajni odbranio i slobodnjak Pjanića, tako da se na odmor otišlo sa minimalnim vodstvom BiH.

Inicijativu domaćina gledali smo i u drugom dijelu. U 58.minuti udarac Krunića bio je lak zalogaj za čuvara mreže Lihtenštajna. Revija promašaja nastavljena je u 64.minuti kada je večeras sjajni Bušel zaustavio pokušaj Duljevića. Bušel je nastavio izluđivati domaće fudbalere i kada je u 74.minuti odbranio udarac Mihojevića. Bunker gostiju probijen je u 80.minuti kada je Duljević nekako pronašao put do mreže jedne od najslabijih selekcija u Evropi. U 85.minuti bilo je 3:0. Gojak je ubacio, a na pravom mjestu bio je Džeko koji je postavio Edin Džeko. Do kraja još dva gola u mreži Bušela. Prvo je Višća u 88.minuti pogodio za 4:0, a tačku na i je stavio Amer Gojak.

Narednu utakmicu najbolji bh. fudbaleri igraju u nedjelju protiv Jeremnije u gostima. U trećoj večerašnjoj utakmici ove grupe Finska je nadigrala Grčku sa 1:0, što je rezultat koji ne ide na ruku bh. fudbalerima.

                                                     Grupa J

Italija                             5              5              0              0              16:2        15

Finska                          5              4              0              1              7:2          12

BiH                               5              2              1              2              10:7        7

Armenija                      5              2              0              3              8:9          6

Grčka                           5              1              1              3              6:9          4

Lihtenštajn                   5              0              0              5              0:18        0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije